ABD'li enerji devi ExxonMobil, Kıbrıs açıklarında 10 numaralı parseldeki arama sondajı programını erteleme kararı aldı.

Bloomberg'ün aktardığına göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis, corona virüsü salgınına paralel olarak enerji fiyatlarındaki düşüşün, erteleme kararında etkili olduğunu dile getirdi.

Güney Kıbrıs'ın en büyük gazetesi Ey Phileleftheros'un aktardığına göre, 2020'de yapılacağı açıklanan sondaj, Eylül 2020'e ertelendi.

RUM YÖNETİMİNE MEKTUP


ABD'li şirketin, geçen hafta GKRY'ye mektup yazarak kararını bildirdiği aktarıldı. Mektupta, kararın gerekçesi olarak, küresel salgın ve salgının neden olduğu operasyonel zorluklara işaret edildi.

GKYR Enerji Bakanı Lakkotrypis, 10 numaralı parselde yapılması planlanan arama sondajının, söz konusu bölgedeki gaz rezervinin çıkarılmasının ticari olarak uygun olup olmadığına karar vermek açısından hayati olduğunu hatırlattı.

Gazete ayrıca, Fransız ve İtalyan ortaklı Total-Eni konsorsiyumunun sondaj gemilerinin de halen Lübnan'da bulunduğuna ve bu ay yapılması planlanan sondajın da akıbetinin belirsiz olduğuna dikkat çekti.

KATAR DA KONSORSİYUMDA VARDI


ExxonMobil, geçen yıl Kıbrıs adasının güney açıklarındaki 10 numaralı parselde Glaucus-1 adlı kuyuda 5 ile 8 trilyon kübik fit (141 ile 226 milyar metreküp arasında) doğalgaz bulunduğunu tahmin ettiklerini açıklamıştı.

Sondaj çalışmasına ABD'li ExxonMobil ile birlikte Ankara'nın yakın ilişkileri olan Katar'ın ulusal petrol şirketi de katılıyordu.

[old_news_related_template title="Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs parayı nereden bulacak?" desc="Türkiye Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon haklarına sahip çıkmak için yoğun bir çaba harcarken Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, EastMed boru hattı projesi için anlaşma imzaladı. Projenin maliyetinin en az 10 milyar euro olması bekleniyor. Yunanistan ve Güney Kırbrıs'ın ekonomik hali ortada... Bu projenin finansmanı için AB'nin kaynak sağlayıp sağlamayacağı merak konusu. Atina merkezli düşünce kuruluşu Yunan Enerji Forumu'ndan Aleks Lagakos projenin sadece özel sermayenin desteği ile hayata geçirilebileceğini söylerken bunun zor olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/04/iecrop/2020-01-02t181936z_80279008_rc2u7e9a69gd_rtrmadp_3_greece-cyprus-israel-pipeline-1000x570_16_9_1578129452.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/yunanistan-israil-ve-guney-kibris-parayi-nereden-bulacak-5547773/"]

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ


Exxon Mobil-Katar Petrolleri konsorsiyumu, 5 Nisan 2017'de Kıbrıs'ın güneybatısındaki 10 numaralı parselde doğalgaz arama ve sondaj hakkı için GKRY ile anlaşmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili gelişmelere tepki göstermişti.

Exxon Mobil-Katar Petrolleri konsorsiyumunun 15 Kasım 2018'de başladığı sondajla ilgili 18 Kasım'da açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Exxon Mobil şirketinin Kıbrıs Adası açıklarında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin verdiği sözde 10 numaralı 'parselde' doğalgaz arama faaliyeti başlatması bölgenin istikrarına katkıda bulunmamaktadır" demiş ve Ankara'nın "Rumların tek yanlı arama ve çıkarma çalışmalarına iştirak eden şirketlere yönelik ikazını" yinelemişti.

GKRY'nin hamlelerine yanıt olarak Türkiye, Fatih ve Yavuz isimli sondaj gemilerini Türk savaş gemilerinin korumasında Akdeniz'e göndermişti.

GKRY, 2007'nin başında 13 adet arama sahası ilan etmiş ve ABD, Fransız, İtalyan ve Katar şirketlerine ruhsat verme aşamasına geçmişti. Buna karşılık olarak Türkiye, Doğu Akdeniz'de kendi ekonomik bölgesinde Kuzey Kıbrıs'ta adanın kuzeyi ve doğusunda belirlediği bölgelerde TPAO'ya arama ruhsatları verdi.