ABD'de, corona virüsü yardım çeklerinin 2 bin dolara çıkarılmasının engellenmesine karşın, 600 dolarlık yardım çeklerinin dağıtımına başlanacağına ilişkin açıklamaların da etkisiyle 1,899 dolara kadar yükselen altının ons fiyatı 1,890 dolar sınırının üzerinde tutundu.

İç piyasada, gram altın 448 liraya, çeyrek altın 738 liraya, Cumhuriyet altını da 2,935 liraya yükseldi.


ONS FİYATLARI DİRENCİNİ KORUYOR


Ünlü&Co analizinde, ons altının sakin hareket ettiğine işaret edilerek, "ABD'de Cumhuriyetçiler 600 dolarlık nakit para yardımının 2 bin dolara çıkarılmasına ilişkin tasarının Senato'da oylanmasını beklendiği gibi engelledi. Bu durum altın açısından negatif bir sonuç yaratsa da fiyatların direncini koruduğunu görüyoruz. Özellikle yeni ve daha büyük ölçekli bir paketin giderek daha fazla fiyatlanmaya başlamasının değerli metalleri desteklediğini söylemek mümkün.

Bu kapsamda 90 seviyesinin altına inen dolar endeksinin son 2.5 yılın en düşük seviyelerinde işlem görmesi de lehte bir tablo çiziyor. Gelecek hafta Georgia'da yapılacak seçimlerden çıkacak sonucun kısa vadeli görünümde belirleyici olacağın düşünüyoruz. Öyle ki, seçimin Demokratların üstünlüğü ile sonra ermesi daha yüksek seviyelere kapı aralayabilir."

PETROL 2020'DE YÜZDE 20 DÜŞTÜ


Küresel piyasalarda petrol fiyatları, birçok ülkede corona virüsü kaynaklı kapanma ve kısıtlamaların etkisiyle 2020 yılını yaklaşık yüzde 20 düşüşle geride bırakmaya hazırlanırken, Brent petrol 51 ve Batı Teksas ham petrolü de 48 dolar üzerinde tutunuyor.

ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) verilerine göre, ABD'de stratejik petrol stokları dışındaki ham petrol stokları, 25 Aralık'ta biten haftada 6.1 milyon varil düşüşle 493.5 milyon varile geriledi.

Özel bir kuruluş olan Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (American Petroleum Institute - API) verilerine göre de, aynı haftada, ABD ham petrol stokları, 25 Aralık'ta sona eren haftada, bir önceki haftaya göre 4 milyon 700,000 bin varil geriledi.


ARZ ENDİŞELERİ YUKARI YÖNLÜ HAREKETİ SINIRLANDIRDI


Ahlatcı Yatırım'ın analizinde, "Geçen Salı günü dikkatler OPEC+ın (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri) önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen toplantısı üzerinde olmayı sürdürürken, stok verileri öncesi iyimserliğin devam etmesi Brent petrole destek sağlamıştı.

"Dün ise ABD'de azalan stoklar ve İngiltere'nin ikinci bir corona virüsü aşısını onaylaması Brent petrolde yükselişi devam ettirirken, gelecek yıla yönelik arz endişeleri yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

"Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 51.50 dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi." ifadelerin yer verildi. (DHA)


[old_news_related_template title="Altın fiyatları yükseldi; çeyrek, yarım ve tam altın üretimi sert düştü" desc="Darphane verilerine göre ekim ayında çeyrek, yarım ve tam altın üretimi eylül ayına göre sırasıyla yüzde 65, yüzde 60 ve yüzde 79 geriledi. Uzmanlara göre üretimde yaşanan bu düşüşte insanların, çeyrek altın fiyatlarının çok yükselmesi ile gram ve yarım gram altına olan taleplerinin artması etkili oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/02/iecrop/whatsapp-image-2020-12-02-at-09.52.40_16_9_1606892003.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/altin-fiyatlari-yukseldi-ceyrek-yarim-ve-tam-altin-uretimi-sert-dustu-6149184/"]