ABD Temsilcileri Meclisi'nde kabul edilen ve Kongre gündemine gelen 'Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Kanunu' tasarısına karşı Apple ve bazı ABD'li büyük şirketlerin lobi faaliyeti yaptığı iddia edildi. Söz konusu tasarının yasalaşması durumunda ABD’li şirketlerin, tedarik zincirlerinde Çin’in Sincan bölgesinden Uygur işçilerin zorla çalıştırılmadığını garanti etmeleri gerekecek.

Teknoloji devi Apple'ın 49 ülkeyi kapsayan tedarik zincirinde Çin, en önemli ülke konumunda. Bazı insan hakları örgütlerinin raporlarında Apple, Uygur işçileri zorla çalıştıran Çinli şirketlere bazı parçalarını ürettirmekle suçlanıyor.

Çin'e karşı ticaret savaşı başlatan ve Amerikan şirketlerinin üretim merkezlerini Çin'den başka ülkelere kaydırmasını isteyen ABD yönetimi, son yıllarda Uygur Türklerinin durumunu da daha sık gündeme getiriyor.

ABD'li birçok büyük şirket için Çin hem bir üretim merkezi hem de büyük bir pazar, o yüzden ABD yönetiminin girişimleri karmaşık sonuçlar yaratıyor.

KRİTİK MADDELERİ ÇIKARTMAYA YA DA YUMUŞATMAYA ÇALIŞIYOR


Amerikan The Washington Post gazetesinin iki Kongre kaynağına dayandırdığı haberine göre, Apple'ın resmi lobi şirketi Fierce Government Relations, bazı kritik maddeleri tasarıdan çıkartmak ya da yumuşatmak için çalışıyor.

APPLE VE ÇİN İDDİALARI REDDEDİYOR


Gazetenin referans verdiği bazı akademik araştırmalara ve insan hakları örgütleri raporlarına göre, Çin, Uygur bölgesinden 1 milyonu aşkın kişiyi "toplama kamplarına" götürdü.

Çin ise "toplama kampı" tanımını ve insan hakları ihlali iddialarını reddediyor ve "mesleki eğitim merkezi" ifadesini kullanıyor.

Söz konusu araştırma ve raporlarda Apple'ın Çin'de zorla Uygur işçi çalıştırılan şirketlerle ortaklık yaptığı da iddia ediliyor ancak Apple bu iddiaları reddediyor.

ABD'nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu 'Amerikan Emek Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresi'nin (AFL-CIO) uluslararası ilişkiler departmanı direktörü Cathy Feingold, "Apple'ın istediği, hepimizin sadece oturup konuşması ve gerçek herhangi bir sonuç alamaması" dedi.