Dün yapılan AB liderleri video konferansında Almanya Başbakanı Merkel, bir kez daha CoronaBond teklifini, "Borcu yeniden kamulaştırmanın anlamı yok" diyerek reddetti. Merkel, "Ancak şu da bir gerçek ki, Almanya olarak daha fazla bütçeye katkı vermek zorundayız. Bizim Avrupa olarak kaderimiz bir. Bunu Avrupa olarak da şimdi salgın döneminde kanıtlamalıyız“ dedi. Bu sözler üzerine görüşmeler, farklı çözümlere yöneldi.

Merkel’in vurgusu, "Böyle bir dönemde, ortak bir ses çıkarmalıyız ve bu ses Almanya’nın da çıkarlarına olmalı. Avrupa iyi giderse, Almanya’da iyi gider" yönünde oldu.

Almanya lideri Angela Merkel / Fotoğraf: Sözcü

YARDIM DÖRDE KATLANACAK


Yeniden yapılandırma fonu olan 540 milyar euronun üzerine, Konjonktür- Destekleme Programı (Konjunktur- Förderprogramm) getirilecek. Buna göre, Corona krizinden etkilenen Avrupa Birliği ülkelerine yapılacak yardım 2 trilyon dolara çıkacak.

Bu görüş üzerine, AB liderleri arasındaki havanın yumuşadığı görüldü. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, bu konuda çok kısa sürede karar çıkmasının zor olacağını ancak siyasi iradeyi görmenin önemli olduğunu vurguladı.