Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu finansal tüketicilerden, Merkez Bankası da ticari müşterilerden bankaların alabileceği ücret ve komisyonları yeniden düzenledi.

Ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2 bin 400’den 51 adede, finansal tüketicilerde 20’den 16’ya indirildi. BDDK 2014 yılında da finansal tüketicilerden alınabilecek ücret ve komisyonları 20 ile sınırlandırmıştı. Öncesinde bir sınır yoktu.

TİCARİ MÜŞTERİYE HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YOK


Ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı. Ticari müşterilerin kredi tahsis, kredi kullanım, Kredilerin erken kapatılması, EFT gibi ücretler getirilen sınırlama sayesinde önemli ölçüde azaldı.

Örneğin mevcut durumda kredi tahsis ücreti kapsamında “İstihbarat ve Mali Analiz Ücreti” ile “Limit Revize ve Değerlendirme Ücreti” alınmaktaydı ve yaygın olarak yüzde 1’e varan oranlar uygulanmaktaydı. Tebliğ ile bu kalemler kredi tahsis ücreti başlığı altında sadeleştirilerek tahsis edilen limitin on binde 25’i ile sınırlandırıldı

TİCARİ KREDİ KULLANIM ÜCRETİ EN FAZLA YÜZDE 1


Ticari kredilerde kredi kullanım ücreti yüzde 2’ye seviyelerine kadar çıkarken yeni tebliğ ile en fazla yüzde 1 olarak sınırlandırıldı.

İŞTE EFT ÜCRETİ SINIRLARI


EFT ücretlerine hem ticari hem de finansal tüketiciler için üst sınır getirildi. Her iki grup için ortak uygulanacak yeni ücretler aşağıdaki tabloda


EFT ÜCRETİ 6 TL’DEN 1 TL’YE


EFT ücreti işlem tutarının 1.000 TL’nin altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 TL (eskisi 6 TL), ATM’den yapılan işlemlerde 2 TL (eskisi 17 TL), şube ve diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5 TL (eskisi 67 TL) olarak belirlendi.

İşlem tutarı 1.000 TL ile 50.000 TL arasında olan işlemlerde ise bu sınırlar sırasıyla 2 TL, 5 TL ve 10 TL olarak belirlendi.

HAVALE ÜCRETLERİ EFT'NİN YARISINA


Havale ücretleri de her iki müşteri grubu için Tablo 1’de belirtilen EFT ücretlerinin yarısına düşürüldü

Ticari kredilerde halen %2 – 6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu yeni tebliğ ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda %1’e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda %2’ye düşürüldü.


TİCARİ KARTLARDA NAKİT AVANS KOMİSYONU SINIRLANDIRILDI


Ticari kredi kartlarında yüzde 3-4 seviyelerinde olan nakit avans komisyonu yüzde 1 ile sınırlandırıldı. Bu oran finansal tüketicilerde için de en fazla yüzde 1 olarak belirlendi. Ticari kredi kartlarında üyelik ücretine herhangi bir sınır getirilmedi.

KART YENİLEME ÜCRETİ KALDIRILDI


Finansal tüketicilerde ise kayıp, çalıntı ve benzeri nedenlerle yılda iki adede kadar kart yenileme ücreti kaldırıldı. Bir yılda ikiden fazla kart yenileme durumunda ise sadece kart maliyeti alınacak.

KİRALIK KAZA DEPOZİTO BEDELİ EN FAZLA BİR YIL


Kiralık kasa depozito bedeli finansal tüketiciler için kiralanan kasanın en fazla bir yıllık kira bedeli olarak belirlendi. Ticari müşteriler için ise herhangi bir sınır getirilmedi.

[old_news_related_template title="BDDK'dan dolara karşı hamle!" desc="Daha önce 2018 yılı Ağustos ayındaki kur şoku sonrası devreye alınan ve türev (ileri tarihli) işlemlerle genişletilen özkaynakların yüzde 25’i kadar vadede TL alım işlemlerindeki sınırlama yüzde 10’a çekildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/09/iecrop/dolar-dha_16_9_1581269549.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bddkdan-dolara-karsi-hamle-5615311/"]