Konuyla ilgili BDDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

*Bilindiği üzere, konsolidasyona tabi yurtdışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %25’i ile sınırlandırılması kararı, Ağustos 2018’den bu yana yürürlüktedir.

*Yapılan değerlendirme sonucunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 08/02/2020 tarihli ve 8860 Sayılı Kararı ile söz konusu sınırlamanın %10 olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

*Söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanması uygulamalarına devam edilecek, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bankaların özkaynaklarının yüzde 25’i yerine yüzde 10’u ile işlem yapabilmeleri sayesinde yurt dışında açığa satılabilecek TL miktarını azaltmak hedefleniyor. Böylece içeride Türk Lirası’nın yabancı para birimlerine karşı daha güçlü tutulması hedefleniyor. Piyasa uzmanları ise kararın serbest piyasa kuralları ile çeliştiğini ifade ediyor.

SWAP NEDİR?

Swap İngilizce’de kelime anlamı olarak “değiş, tokuş, takas” anlamına geliyor. Finans piyasalarında ise; iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesini ifade etmekte.

[old_news_related_template title="BDDK kararı acenteleri nasıl etkileyecek?" desc="BDDK yurt dışı seyahatlerde taksit sayısını 6'dan 3'e indirdi. Döviz çıkışını azaltmayı amaçlayan bu adım sonrası acentelerin satışlarında yüzde 15-20 oranında bir düşüş bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya kısıtlı imkanlarla seyahat acenteciliği yapan küçük acentelerin de satış yapma güçlüğü yaşayacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/17/iecrop/shutterstock_turizm-seyahat_16_9_1579253870.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bddk-karari-acenteleri-nasil-etkileyecek-5573223/"]

[old_news_related_template title="Vatandaşların dolar birikimleri yine azaldı" desc="Merkez Bankası verilerine göre bu hafta vatandaşların dolar birikimleri 435 milyon dolar azaldı. Yurt içi yerleşiklerin dolar hesapları geçen hafta da 497 milyon dolar azalmıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/06/iecrop/dolar-reuters_16_9_1580993718.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/vatandaslarin-dolar-birikimleri-yine-azaldi-5610423/"]