Corona virüsü salgınının yayılmasının engellenmesi kapsamında 21 Mart'ta dükkanları İçişleri Bakanlığı kararı ile kapatılan berber ve kuaförler, devletten ek destek bekliyor.

Sozcu.com.tr'ye konuşan berber ve kuaför odaları başkanları, kapatma kararını sağlık açısından desteklediklerini ancak ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını, gıda masraflarını bile karşılayamayacak halde bulunduklarını söyledi.

Berberler ayrıca, ceza yeme pahasına dükkanını açanlar ya da kesim için evlere gidenler olduğunu ancak bunun da 3 bin 150 TL cezası olduğu uyarısında bulundu.

[imza_template desc="Uğur ENÇ / Kocaeli" arry="Uğur ENÇ / Kocaeli">[/imza_template>

EK TEDBİR İSTİYORLAR 


Kocaeli Berberler Odası Başkanı Mustafa Bozkurt:

* Ekonomik olarak esnafımız ister istemez olumsuz yönde etkilendi. Bizler kenarda parası olan bir esnaf kesimi değiliz. Sıkıntı yaşıyoruz. Ucu açık, ne zaman dükkanlarımızı açacağımızın da tarihi belli değil.

* Esnafımıza Halkbank üzerinden verilen 25 bin liralık bir destek kredisi var. 6 ay geri ödemesiz. Elemanlarla ilgili de kısa çalışma ödeneği açıklandı. Bunlar kısa vadede esnafımızı rahatlatacak gibi duruyor.

* Ancak uzun vadede farklı tedbirler de alınmalı. Birkaç aylık bir kepenk kapatma sürecinden bahsediyorsak eğer daha geniş kapsamlı destekler yapılmalı.

* Yasak kararının ardından iş yerini açanlar oldu. Bizim bilgilendirmemiz ile gerekli işlemleri kolluk kuvvetleri yaptı.

Kocaeli Berberler Odası Başkanı Mustafa Bozkurt


[imza_template desc="Ali Ekber ŞEN / Mersin" arry="Ali Ekber ŞEN / Mersin">[/imza_template>

MECBUREN KAÇAN ÇALIŞANLAR VAR


Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Doğan Gündüz:

* Mersin'de 2200 üyemiz var. Alınan kapatma kararına uyuyoruz ancak esnafımız her perişan. Telefonlarım susmak bilmiyor.

* Biz zaten sektör olarak günü birlik yaşayan bir sektörüz. Esnafımızın şu anda yüzde 80'i çok perişan durumda. Ev kirasını, elektrik, su, kredi borçlarını bir tarafa bırakın, günlük mutfak giderini de karşılayamaz durumda.

* Kapatma kararına uyuyoruz ancak evinin geçimini sağlayamayan esnafımız da mecburen kaçak çalışıyor. Yakalanınca da ceza yiyor.

* Devletimizin en azından esnafımızın günlük mutfak ihtiyaçlarını karşılamasını istiyoruz. Bu salgın karşısında tabii ki biz de taşın altına elimizi koyalım ancak çok perişan durumdayız. Soruna acilen çözüm istiyoruz.


Mersin Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Doğan Gündüz


[imza_template desc="Müslüm EVCİ / Konya" arry="Müslüm EVCİ / Konya">[/imza_template>

Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok:

* Berberlerin kapatılma kararı gelmeden önce berber ve kuaförlerimiz maske ve eldivenle tedbir alıyorlardı ama bu önlemler yeterli değildi.

* Mesleğimiz gereği insanlarla yakın temasta bulunuyoruz. Bu yüzden birçok arkadaşımız hem kendi hem de başkalarının sağlığı için kararı olumlu karşıladı.

EVE TIRAŞA GİDENLER VAR


* Dükkanlarımızın kapatılması sağlık açısından önemli ama bunun bir de ekonomik boyutu var. Arkadaşlarımızın bazılarının dükkanları kira. Yanlarında çalışanlar evlerine ekmek götürmek zorunda. Bu yüzden bu süreçte esnafın ekonomik olarak desteklenmesi gerekir.

* Şu an dükkanını açan arkadaşımız yok ama müşterilerin evlerine tıraş yapmaya giden arkadaşlarımız olduğunu duyuyoruz. Bunları da tespit edip, gerekli birimlere söylüyoruz. Uygulamaya uymayanlara 3 bin 150 lira ceza kesiliyor.

Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok


 

[imza_template desc="Halil ATAŞ / Bursa" arry="Halil ATAŞ / Bursa">[/imza_template>


DESTEK AYLIĞI VERİLMEYE BAŞLANDI

Bursa merkezde bin 500 üyesi bulunan Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak;

* Öncelikle berberlerin kapatılması bizim kararımız değil. Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın almış olduğu bir karar.

* Corona virüsü sadece solunum yoluyla değil temas yoluyla da geçmekte. Berberlerin kapalı olması da taşıyıcılık özelliğini de ortadan kaldırmış oldu. Bu da doğru bir uygulama.

* Biz dükkanlarımızı açık tutsak dahi müşteri gelmiyordu. İnsanlar korkuyorlardı. Berberler bir haftadır kapalı. Ve bizi arayıp soruyorlar ne zaman açılacak diye.

* Federasyon kanalıyla kendi üyelerimize destek anlamında devletten kira, destek talebinde bulunduk. Berberlerde sigortalı çalışanlarla ilgili olarak kısa süreli çalışma desteği aylık 700 TL verilmeye başlandı. Bizi sürekli arıyorlar ve 'Kiramızı, Sigortamızı nasıl ödeyeceğiz' diyorlar. Berberler Odası olarak kendi adımıza, üyelerimizin 3 aylık muhasebe ücreti olan 168 TL'yi almama kararı aldık.



Bursa Berberler Odası Başkanı Mustafa Ocak.