AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve imar mevzuatında önemli değişiklikler yapılmasını öngören torba yasa teklifi Meclis’e sunuldu.

Coğrafi bilgi sistemleri ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifine göre, hak sahiplerinin talepleri doğrultusunda yapılan imar değişikliğiyle oluşan değer artışlarından devlet pay alacak. Bina projelerinde bina yüksekliği artık firmalara bırakılmayarak dikey mimari kısmen sınırlandırılacak.

Köylerde yapılacak inşaatlar için artık valiliklerden onay almak gerekecek. Kaçak çıktığı katlar için aftan yararlanıp ruhsat alanlar güçlendirme yapabilecekler. AYM’nin iptal kararı karşısında Bitlis’in Ahlat İlçesi’ne yapılacak yazlık saray ile Salda Gölü’ne yapılacak millet bahçesi için de madde konulan teklifte belediyelerin bazı yetkilerinin TOKİ’ye devri de yer alıyor.

Bitlis Ahlat'ta inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün bu yılın Mayıs ayında açılması planlanıyor. Fotoğraf: İHA


AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve AKP milletvekillerinin hazırladığı yasa teklifine göre, müteahhitlere binalarını diledikleri gibi yüksek gökdelenler şeklinde yapabilme serbestisi tanıyan ‘serbest yükseklik’ tanımı bundan sonraki imar planlarda yer almayacak.