CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın 14-28 Nisan tarihleri arasında anket araştırması ve ilçe örgütlerinin saha çalışmalarından elde edilen verilerle hazırladığı İstanbul’da Çalışma Hayatının Görünümü raporunda çarpıcı bilgilere yer verildi.

Rapora göre Türkiye’de Covid-19 vakalarının yüzde 60’ının görüldüğü İstanbul, işsizlik ve yoksulluk rakamlarında da zirvede.

CHP’nin İstanbul’un 39 ilçesinden yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre vatandaşların 3’te 1’i evden çalışmaya geçse de bugün hala çalışanların 3’te 1’i evde kalamıyor iş yerlerine gidip çalışmaya devam ediyor.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu: 400 bin iş yeri kapandı, 2 milyondan fazla insan işsiz kaldı" desc="CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu corona virüsü sebebiyle 2 milyonu aşkın insanın işsiz kaldığını, 400 bin iş yerinin ise kapandığını açıkladı. Resmi olarak TÜİK mart ayını da ilgilendiren işsizlik verilerini mayıs ayında açıklayacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/03/iecrop/kk-grup-sozcu-487-2_16_9_1585912445.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kilicdaroglu-400-bin-is-yeri-kapandi-2-milyondan-fazla-insan-issiz-kaldi-5723091/"]

İSTANBUL'DA 2,5 MİLYON ÇALIŞAN EVDE KALAMIYOR


CHP raporunda İstanbul’da iş gücünün 5 milyon 778 bin kişi olduğu ve bugün yaklaşık 2,5 milyon kayıtlı çalışanın her gün işe gittiğinin tahmin edildiği belirtildi.

Ayrıca yüzde 66,2’sinin yani yaklaşık 4 milyon çalışanın salgın nedeniyle gelirlerinde azalma meydana geldiği kaydedildi. Salgın döneminde İstanbul’da çalışanların 4’te 1’inin bugün hiçbir geliri olmadığının belirtildiği rapora göre, “2019 verilerine göre 1 milyon 203 bin kişinin işsiz olduğu İstanbul’da, Nisan ayı itibariyle bu rakamın 2 milyondan fazla olduğunun tahmin edildiği” ifade edildi.

[old_news_related_template title="Sozcu.com.tr corona mağdurlarının sesi oluyor" desc="Corona virüsü sebebiyle pek çok büyük işletme kısa çalışma ödeneği almak için başvuruda bulunuyor fakat kriz en fazla küçük esnafı etkileyecek. Yanında 4-5 kişi çalıştıran küçük esnaf personel sayısını azaltmayı düşünüyor veya hali hazırda çalışanları ücretsiz izne gönderdi. Siz de bu süreçte maaşınızı alamıyor veya eksik alıyorsanız, ücretsiz izne çıkarıldıysanız yaşadıklarınızı net@sozcu.com.tr adresine elektronik posta ile gönderin sesinizi duyuralım. İş hayatındaki corona mağdurlarının yazdıklarını, Çalışma Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'un dikkatine sunuyoruz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/26/iecrop/shutterstock_1601805778-mail_16_9_1584955733_16_9_1585229015.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sozcu-com-tr-corona-magdurlarinin-sesi-oluyor-5704810/"]

EN YÜKSEK İŞSİZLİĞİN OLDUĞU MESLEKLER GRUPLARI


Rapora göre, İstanbul’da en yüksek oranda işsizliğe mahkûm edilenlerin; aşçılar, garsonlar, şoförler, kuryeler, öğretmenler, satış danışmanları, mühendisler, kuaförler, muhasebeciler, inşaat işçileri, grafikerler, tekstil ve turizm çalışanları olduğu kaydedildi.

EN FAZLA DİLE GETİRİLEN SORUNLAR


İş yerlerinin salgının üzerinden 50 gün geçmesine rağmen yaklaşık 4'te 1’inin hala salgın konusunda hiçbir önlem almadığına dikkat çekilen raporda, anket kapsamında en fazla dile getirilen sorunların 'can güvenliğinin hiçe sayılarak çalışmaya devam edilmesi, gelecek kaygısı ve güvencesizlik, maske ve dezenfektan eksikliği' olduğu vurgulandı.

Vatandaşların paylaştığı başlıca taleplerin ise; salgın süresince iş yerlerine denetim yapılarak kuralları uymayanlara ceza verilmesi, ücretli izin, karşılıksız devlet yardımı, gelir güvencesi ve işsizliğe somut çözüm üretilmesi yönünde olduğu belirtildi.

"İŞSİZLİK ORANINDAKİ GERÇEK ARTIŞ RESMİ SAYILARA YANSIMIYOR"


Raporun değerlendirme bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

"İşverenler ücretsiz izne çıkarmakla çalışanları tehdit edip daha fazla iş yükü yüklemekte, özellikle evde kalanlara artan işsizlik ile baskı oluşturarak esnek çalışmaya zorlamaktadır.

İşverene işçiyi ücretsiz izne çıkarma hakkının verilmesi son haftalarda en fazla şikayet konusu olan sorunların başında gelmektedir. Ücretsiz izin, işten ayrılma yasağıdır ve çalışanları 1.168 lira gibi bir sefalet ödeneğine mahkûm etmektedir.

Bunun yanında ücretsiz izin ile gerçekte hiçbir geliri olmayan insanlar işsiz sayılarına dahil edilmeyeceği için işsizlik oranındaki gerçek artış resmi sayılara yansımayacaktır.

Mevcut iktidar korona salgınında da diğer afetlerde olduğu gibi meselelere insan hakları odaklı değil sadece sermayedarların birikimini korumayı ve arttırmayı gözeterek bakmaktadır.

Siyasi iktidar, Anayasa’da belirtildiği gibi sosyal devlet olmanın sorumluluklarını yerine getirmeli ve halkın asgari yaşam gelirini güvence altına almalıdır.

İhtiyaç sahibi tüm aileler için Aile Sigortası hayata geçirilmelidir. Çalışanların evde kalabilmesinin somut koşulları oluşturulmalı, çalışamadığı için zorunlu olarak evde kalanların da gelir güvenceleri sağlanmalıdır”

[old_news_related_template title="DİSK Başkanı Çerkezoğlu 1 Mayıs öncesi SÖZCÜ'ye konuştu: Sistemin işçi sınıfına vaat edeceği bir şey kalmadı" desc="Corona virüsüne yönelik tedbirler kapsamında 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda sokağa çıkmak yasak olacak. Pandemi ile birlikte çalışanlar ücretsiz izne çıkarılırken, bir yandan da birçok işçi büyük riske rağmen işlerine gitmek zorunda kalıyor. Bu tabloda 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın nasıl kutlanacağını DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, SÖZCÜ'ye anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/30/iecrop/depophotos_16661305_16_9_1588243721.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/disk-baskani-cerkezoglu-1-mayis-oncesi-sozcuye-konustu-sistemin-isci-sinifina-vaat-edecegi-bir-sey-kalmadi-5784703/"]