AKP milletvekillerinin imzasıyla verilen ve geçen hafta TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen “Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması”na ilişkin yasa teklifi iktidar ile muhalefeti bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Memuriyete başlayacaklar ile askeri okul ve polis adayları için getirilen Güvenlik soruşturmasına kişinin eşi, çocukları ve birinci derece kan bağı olan akrabalarının yanı sıra 'sıhri hısımları' yani, eşinin anne ve babası da dahil edilmesine yönelik tasarısı TBMM İçişleri Komisyonu'nda muhalefetin çıkarılsın teklifine karşın AKP ve MHP oyları ile kabul edildi.

CHP İçişleri Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Erkan Aydın / fotoğraf: Sözcü

"İSTEDİĞİNİ ALIP İSTEMEDİKLERİNİ GÖNDERECEKLER"


Teklifi Sözcü'ye değerlendiren CHP İçişleri Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Erkan Aydın, yasa teklifini Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"AKP'nin daha önce devlet memurları kanununda işe alım veya arşiv yönetmeliğinde, özellikle 15 Temmuz’dan sonra istediği gibi işe alıp istediği gibi göndermek için daha önce yaptığı bir yasa bu. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmişti. Burada bir çok yönden anayasaya aykırılık var. Fişleme var, arşivleme yönteminde işte anneanneden, dedeye kadar araştırma var, bu yapılan arşiv istihbaratların gizliliği ile ilgili sıkıntılar var, üçüncü kişilerle ilgili paylaşılmaması gereken sıkıntılar var.

Bunların hangi kriterlere göre yapılacağı hep yönetmelikle bakanlığa bırakılıyor. Yani kanunla yapılmıyor. Dolayısıyla kötü niyetlilerin eline geçtiğinde sevmediğini, işine gelmediğini FETÖ'cü diyecek gönderecek. Ya da muhalif gördüğünü, ya da fikrini beğenmediğini, siyasi görüşünü beğenmediğini gönderecek. Bu haliyle de geçerse de biz yine Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz."