TBMM Başkanlığı’na verilen önergede şu sorulara cevap istendi:

*Corona virüsü ekonomik tedbirleri kapsamında kamu bankalarınca açıklanan destek paketlerine 10 bin TL bireysel ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunan vatandaşların çoğunlukla 3 bin TL tutarında onay verildiği iddiaları doğru mudur?

*İddialar doğru ise, 3 bin TL tutarında onay verilmesinin gerekçesi nedir? Bireysel Destek Paketi kapsamındaki krediler hangi kriterlere göre onaylanmaktadır?

*Bireysel Destek Paketine kaç vatandaş başvurmuştur? Vatandaşların 10 bin TL kredi kullandırılacağı açıklamalarına güvenerek başvuru yaptıktan sonra ellerindeki paralar ile borçlarını kapattığı ve bekledikleri kredinin kullandırılmayarak mağdur edilmeleri hususunda kamuoyuna açıklama yapılarak bahse konu mağduriyet giderilecek midir?

*Kredi borçlarını erteleyen vatandaşların erteleme işlemi sonucunda eklenen yüksek oranlı faizlerle birlikte ödemelerin daha da arttığını ve salgın nedeniyle gelirlerinde düşüş yaşanan vatandaşlardan mevcut ödemelerinden daha yüksek ödemeler alınması hususunda bir düzenleme yapılacak mıdır?

[old_news_related_template title="Kamu bankalarından rekor kredi artışı" desc="3-10 Nisan haftasında kamu bankalarının TL kredi hacmi (yeni açılan kredilerden kapatılan krediler çıkarılarak hesaplanıyor) 19,6 milyar TL'lik artışla haftalık bazda tüm zamanların rekorunu kırdı. Özel bankaların TL kredi hacmi ise bu dönemde 1,2 milyar TL azaldı. Hükümet cephesinden son günlerde üst üste özel bankaları eleştiren açıklamalar gelmişti. Özel bankalar, hükümet tarafından sık sık 'yeterli düzeyde yeni kredi vermediği' gerekçesiyle eleştiriliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/16/iecrop/para-ic-depo_16_9_1587037578.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kamu-bankalarindan-rekor-kredi-artisi-5752770/"]

[old_news_related_template title="Banka kredilerinde kamu ile özel arasında büyük fark" desc="Corona virüsü salgınının olumsuz etkisiyle yüz binlerce kişi ve şirket, kredi için bankaların kapısını çalarken, kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki makas da açıldı. BDDK verilerine göre, 27 Mart-3 Nisan haftasında TL kredi hacmi özel bankalarda 3,8 milyar TL azalırken, kamu bankalarında 8,9 milyar TL arttı. Son bir ayda TL kredi hacmi 54,1 milyar TL artarken, bunun 33 milyar TL'si kamu bankalarından geldi. Kamu bankaları hükümetin isteği üzerine kredi musluklarını açarken, özel bankalar kişi ve şirketlerin gelirlerinin salgınla birlikte sert düşmesine paralel olarak kredi musluklarını kısıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/10/iecrop/shutterstock_1467886400_16_9_1586502085.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kamu-bankalari-ile-ozel-bankalar-arasinda-buyuk-fark-5738203/"]