Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 31 Mart 2020 tarihli Türkiye'nin brüt ve net dış borç stokunun 431 Milyar TL olduğunu ifade eden CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, dolar/TL kurunda bir gün içerisinde yaşanan 24 kuruşluk artışın ülkeye maliyetinin 100 milyar Türk Lirası'ndan fazla olduğunun altını çizdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türkiye'nin gerçekliğinden kopuk olduğunu ifade eden Yeşil, "Türkiye ekonomisi freni patlamış otobüs gibi yokuştan aşağı iniyor. Frenler tutmuyor, otobüs daha yavaş hızdayken acemi şoför durumu farkedip daha az hasarla kurtarabilir ve araç hasar alsa da yolcuların emniyetini sağlayabilirdi ama bunu yapmak yerine her saniye hızlanan otobüsü fütursuzca sürmeye devam ediyor.

Yükselen kurun mimarı kötü ekonomi yönetimi nedeniyle, doğmamış çocuklarımıza borç yükü binmeye ne yazık ki devam ediyor. Sayın Genel Başkanımız, mayıs ayında 16 maddelik bir ekonomi öneri paketi açıklamıştı. Her bir maddedeki öneri bütüncül ve ortak aklın ürünü tavsiyeler içeriyordu. Kamuda israfa son verseydik, yeni bir bütçe ve orta vadeli programı TBMM'ye getirseydik, Kamu İhale Yasası'nı rekabet ve şeffaflığı sağlayacak şekilde düzenleseydik, Ulusal Vergi Konseyi'ni kursaydık, Ekonomik Sosyal Konsey'i toplasaydık, özerk kurulların güvencesini sağlasaydık, bunlardan birkaçını dahi yapmış olsaydık bugün bu türbülansı yaşamıyor olurduk" dedi.

YURTTAŞ SEKİZ AYDA 1.980 DOLAR FAKİRLEŞTİ


2019 büyüme rakamlarına göre kişi başına düşen milli gelirin 51 bin 834 TL olduğunu belirten Yeşil, "Bu rakam sene başında 9 bin 127 dolara denk gelirken bugün itibarıyla 7 bin 139 dolar tutarına inmiş durumdadır. Yıllar içerisinde milli üretimi bitirmeye yemin etmiş bir siyasi iktidar, dünyadaki dolar bolluğu zamanlarında bunun yerine ithal ikameciliği yaygınlaştırmayı tercih etti.

Kendi kendisine yeten ülke konumundan her konuda dışarıya bağımlı bir ekonomi yaratmanın maliyetini ne yazık ki yurttaşlarımız ödüyorlar. Sırbistan, Bulgaristan gibi ülkelerin dahi gerisine düşer duruma geldik. Bütün bu sürecin sorumlusu olan bir siyasi iktidar, birlik ve beraberliğimizi bu zor günlerde pekiştirecek ve yaraları saracak uygulamalar getirmek yerine kamuoyu gündemini türlü gereksiz konularla meşgul etmeyi tercih ediyor. Türkiye'nin bu neoliberal politikalara dayanacak gücü de sabrı da kalmadı" yorumunda bulundu.

[old_news_related_template title="TL neden değer kaybediyor?" desc="Ağustos 2018'in ardından TL bir kez daha dolar ve euro gibi yabancı para birimleri karşısında rekor değer kaybı yaşıyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan Spinn Danışmanlık'tan ekonomist Özlem Derici Şengül, tekrar bir kur şoku yaşandığını, TL'deki son değer kaybı dalgasında TCMB rezervlerine dair endişeler, yabancıların ülkeden çıkışı ve yurt içinde artan döviz talebinin etkili olduğunu söyledi. Merkez Bankası'ndan faiz artışı adımı gelebileceğini belirten Şengül, salgın döneminde turizmin durması ve ihracatın azalmasının ülkeye döviz girişini engellediğini, özel sektörün iki yıldır dış borç azaltma eğiliminin de döviz arzını azalttığını, bunları da kuru yükselttiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/06/iecrop/shutterstock_80010928_16_9_1596710852.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/tl-neden-deger-kaybediyor-5973176/"]

[old_news_related_template title="Muhalefetten hükümete sert ekonomi eleştirisi" desc="Altın, dolar ve euroda yaşanan yükseliş endişe ile takip edilirken muhalefetten de hükümete sert eleştiriler geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ekonomide derinleşen kriz, döviz ve altında ortaya çıkan ani yükselişin temel sebebini, AKP hükümetinin ne içeride, ne dışarıda kimseye güven veremez durumda olmasına bağladı. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı ise, ekonomideki çöküşün temel sebebinin, Türkiye’deki yönetim sistemi değişikliği olduğunu belirterek, artık palyatif yöntemlerle ekonominin kurtarılmasının mümkün olmadığını ve acilen sistem değişikliğine gidilmesi gerektiğini vurguladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/06/iecrop/icfoto_16_9_1596712782.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/muhalefetten-hukumete-sert-ekonomi-elestirisi-5973192/"]