İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin (İMİB) verilerine göre, Çin'e maden ihracatı, Şubat ayının ilk dört gününde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 düştü.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, corona virüsünün maden sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin gerekli önlemler alınmadığı taktirde yılın geri kalanına da yansıyacağı uyarısı yaptı.

Türkiye’nin 4.3 milyar dolarlık maden ve doğaltaş ihracatının büyük bölümünün Çin’e yapılıyor.

[old_news_related_template title="Maden ve doğaltaş ihracatçılarına Çin'den kötü haber" desc="Çin'deki corona virüs salgını küresel ekonomiyle birlikte Türkiye'yi de etkilerken, turizmin ardından ilk somut etki maden ve doğaltaş sektöründen geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/28/iecrop/maden-iha1_10488821_16_9_1580199018.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/maden-ve-dogaltas-ihracatcilarina-cinden-kotu-haber-5592448/"]

TEKSTİLDE 2 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT


Öte yandan, Reuters'ın haberine göre, bazı moda perakendecileri, Çin'deki üreticilere verdikleri yaklaşık 2 milyar dolarlık siparişlerini Türkiye'ye kaydırmak üzere görüşmeler yapıyor.

Çin'de corona virüsü salgını nedeniyle binlerce fabrika geçici olarak kapalı tutulurken, tedarik zincirlerinde de aksamalar yaşanıyor.

Polonyalı hazırgiyim firması LPP, Çin'deki üretimin aksaması ihtimaline karşı Bangladeş ve Vietnam'ın yanı sıra Türk üreticilerle de görüştüklerini söyledi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, satın alma yöneticileri ve tasarımcıların, salgın kaynaklı endişeler ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle Çin'e gidemediğini, bu nedenle bazı ünlü giyim markalarının yeni sezon ürünlerini Türkiye'ye kaydırmayı düşünmeye başladığını söyledi.

[old_news_related_template title="4 maddede corona virüsü Türkiye ekonomisini nasıl etkiliyor?" desc="Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'deki salgın, insani kayıpların yanı sıra küresel ekonomi için de endişelere neden oluyor. 14.1 trilyon dolarlık dev milli geliriyle küresel gelirin yüzde 16.4’üne sahip olan ülkede ortaya çıkan corona virüsü salgınının seyri, küresel ölçekte varlık fiyatlarını şimdiden etkilerken reel ekonomiyi de sarsma potansiyeli taşıyor. İşte dört maddede salgının küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine mevcut ve olası etkileri:" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/28/iecrop/corona-dha_16_9_1580187955.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/4-maddede-corona-virusu-turkiye-ekonomisini-nasil-etkiliyor-5592010/"]

Çin'de artan maliyetler ve TL'de son iki yılda kaydedilen yüzde 36'lık değer kaybı nedeniyle ünlü markalar için Türkiye'yi bir seçenek olarak öne çıkarmış olduğunu belirten Karasu, salgının ardından Çin'in 170 milyar dolarlık hazırgiyim ihracatının yüzde 1'ine denk gelen yaklaşık 2 milyar dolarlık kısmının Türkiye'ye kaymasını beklediklerini söyledi.

İstanbul Hazır Giyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, salgının etkisinin 5-6 ay devam etmesini, özellikle mayıs sonrasında Çin'den Türkiye'ye kayma beklediklerini söyledi. Gültepe, sektörün yeni siparişler için yeterli kapasitesi olduğunu, var olan ve yeni müşterilerin Türk üreticilerle görüşmeleri artırdığını dile getirdi. (REUTERS-DHA)