İşten çıkarmayı 3 ay yasaklayan düzenleme dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

İlgili düzenleme geçen hafta 62 madde olarak iş dünyasının görüşüne açılmış ancak TBMM'ye 15 madde olarak bu hafta gelmişti. Tartışma yaratan sosyal medya düzenlemesi yasadan çıkarılmıştı.

İŞTEN ÇIKARMA 3 AY YASAKLANDI


İşveren, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. Bu kapsamda ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyecek.

KISA ÇALIŞMA ALAMAYANA AYDA 1,177 TL


Yasa ile ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere aylık 1,177 TL nakdi ücret desteği sağlanıyor.

SU FATURALARINA ERTELEME


Yasa ile konutların ve faaliyetleri durdurulan işyerlerinin su faturası borçlarının, belediyeler tarafından 3 ay süreyle ertelenebilmesine imkan tanınıyor. Yasada dün yapılan değişiklikle bunun süre bitiminden itibaren 3 aya kadar belediye meclisince uzatılabilmesi imkanı da getiriliyor. Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.

Öte yandan belediyelerin 3 ay ertelenen ödemelerine, dün düzenlemede yapılan değişikliklerle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapılan yıllık taksit ödemeleri de eklendi.

ŞİRKETLER KÂRIN YÜZDE 25'İNE KADARINI DAĞITABİLECEK


Sermaye şirketlerinde, 30 Eylül 2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca yüzde 25'inin dağıtılabilmesi düzenlemesi de "%25'ine kadarı" olarak değiştirilerek kabul edildi. Yasa ile bir çok vergi istisnaları, sorumluluk ve yükümlülükler de erteleniyor.

TVF'YE İLİŞKİN DÜZENLEME


Güncel yasa teklifinde Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) ve alt fon ve şirketlerinin denetim raporlarının Cumhurbaşkanı'na sunum tarihi, Haziran ayından Eylül'e alınıyor. Türkiye Varlık Fonu'nun üçüncü kişilerle birlikte veya tek başına kontrolünü sağlayacak işlemlerinde, Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Ortaklıkların önemli nitelikteki işlemleri" ve "Ortaklıktan çıkarma hakkı ve satma hakkı" başlıklı madde hükümleri uygulanmayacak. Benzer şekilde Türkiye Varlık Fonu'nun üçüncü kişilerle birlikte veya tek başlarına kontrolünü sağlayacak işlemlerinde "Hakimiyetin hukuka aykırı kullanılması" başlıklı maddesi de uygulanmayacak.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ TEKLİFTEN ÇIKARILDI


Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomide oluşan tahribatın giderilmesi için hazırlanan kanun tasarısı kapsamında, Facebook'tan TikTok'a kadar tüm sosyal medya ağlarının kapsamlı denetime alınması ve kullanıcı bilgilerinin Türkiye sınırları içinde tutulması zorunluluğu getiriliyordu.

Tasarıda kullanıcı sayısı 1 milyonun üzerinde olan sosyal medya ağları ayrı bir denetim kategorisi olarak belirlenirken, Türkiye'deki kişilerin veya kurumların taleplerine hızla cevap verecek sorumlu bulundurmaları zorunlu hale getirilecekti. Bu düzenlemeye uymamaları halinde sosyal medya sitelerine erişime yüzde 95'e kadar, yani pratik olarak neredeyse tamamen engel getirilecekti.

Türkiye, Twitter ve Facebook'un yıllık raporlarına göre, sosyal medya sitelerinden içerik çıkarılmasını veya adli makamlarca kullanıcı bilgilerinin talep edilmesini isteyen ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor. Ayrıca sosyal medya kullanıcılarının kişisel beyanları da sıklıkla adli kovuşturmaya konu oluyor.

HDP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Garo Paylan Reuters'a yaptığı açıklamada, ilgili düzenlemenin teklif metninden çıkarıldığını ancak düzenlemenin hükümetin sosyal medya kısıtlamalarına bakış açısını gösterdiğini belirterek, ileriki dönemde bunun yeniden gündeme geleceğinden emin olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Çalışma hayatında iki kritik düzenleme" desc="Meclis'e sunulan yeni torba kanun teklifine göre kısa çalışma ücreti çıkmayan çalışanlara ayda 1.170 TL ücretsiz izin parası verilecek. Aynı zamanda kısa çalışma ödeneği başvurularında 60 gün müfettiş incelemesi şartı kaldırıldı. Sendikalar müfettiş incelemesi sonucu kısa çalışma ödeneği çıkmayan vatandaşlara ücretsiz izin parası verileceği için çalışanların ücretsiz izin parasından daha yüksek olan kısa çalışma ödeneğini alamayacağından endişe ediyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/14/iecrop/turk-lirasi-iha1_10459072_16_9_1586864884.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/son-dakika-calisma-hayatinda-iki-kritik-duzenleme-5747471/"]