[imza_template desc="İsmail AKIN / Antalya,Uğur ENÇ / Kocaeli,Halil ATAŞ / Bursa" arry="İsmail AKIN / Antalya,Uğur ENÇ / Kocaeli,Halil ATAŞ / Bursa"][/imza_template]

 

Corona virüsü tedbirleri kapsamında vatandaşa ücretsiz maske dağıtılacağı duyurulmuştu. İlk olarak e-PTT üzerinden kargo ile gönderileceği söylenen maskeler artan talep sonrasında Sağlık Bakanlığı’ndan gönderilen SMS şifreleri ile eczaneler tarafından dağıtılmaya başlandı. E-devlet üzerinden başvuru yapan vatandaşlar gelen şifreler ile eczanelerden maskesini alabiliyor.

MASKE RAPORU YAZILIYOR


Uygulamanın ilk günlerinde yaşanan çeşitli sıkıntılar nedeniyle pek çok vatandaş maskelere ulaşamadı. Türk Eczacıları Birliği yurdun dört bir yanında yaşanan sorunları derledi ve bir maske raporu oluşturdu. Raporun hazırlık süreci tamamlanmak üzere. Rapor tamamlandıktan sonra önümüzdeki hafta Sağlık Bakanlığı’na iletilecek.

[old_news_related_template title="Maske kaosunda önemli uyarı... 'Uygun değil'" desc="Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, yıkanabilir olması nedeniyle çok sayıda kişinin, corona virüsüne önlem olarak kullanmayı tercih ettiği siyah maskelere karşı uyardı. Pullukçu, 'Siyah maskeler ancak cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Bu maskeler korunmak için uygun değil' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/16/iecrop/resimid_110627331_11062733_16_9_1587017071.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/pullukcu-siyah-maskeler-ancak-cerrahi-maskenin-uzerine-sus-olarak-takilabilir-5751622/"]

YÜKSEK RİSK GRUBUNDAKİLERDE MASKE YOK


Konuyla ilgili Sozcu.com.tr'ye konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak maske dağıtımının olumlu bir karar olduğunu belirterek şöyle konuştu: Maskelerin halkımıza ücretsiz bir şekilde veriliyor olmasından ve tıbbi bir maske olan ürünün eczane dışına çıkmamış olmasından memnunuz.

Biz eczacılar da bu süreçte önemli bir kamu görevi üstlenmiş olduk. Sahadan bize yansıyanlardan öğrendiğimiz kadarıyla maskeye ulaşamayan kanser hastaları, diyaliz hastaları gibi yüksek risk grubundakiler var.

ÖZEL RAPOR HAZIRLANIYOR


Başkan Çolak maske sorunlarıyla ilgili bir rapor hazırladıklarını ifade ederek, “Farklı illerde ikamet edenler var. Bir yandan da vatandaş olmayan kişilerin, göçmen ve mültecilerin ya da şu anda ikametgahında olmayan kişilerin maskeye nasıl ulaşacağı konusunda çözülmemiş durumlar söz konusu. Bunların bir an evvel çözüme ulaştırılması gerekiyor. Biz de Türk Eczacıları Birliği olarak bu konulara ilişkin bir rapor hazırlama sürecindeyiz. Raporumuzu hızlı bir şekilde tamamlayıp Sağlık Bakanlığı’na ileteceğiz.” dedi.

[old_news_related_template title="Maskeler depolara ulaştı, dağıtımlar başlıyor!" desc="Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, maskelerin kent genelinde depolara ulaştığını ve cuma günü dağıtımların başlayacağını duyurdu. Öğleden sonra maske bekleyenlere mesajların gönderilmesi bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/16/iecrop/maske-sozci-3_16_9_1587059858.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/maskeler-depolara-ulasti-dagitimlar-basliyor-5753453/"]

ANTALYA’DA DAĞITIM PAZARTESİ BAŞLAYACAK


Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin pazartesi gününden itibaren maske dağıtımına başlayacaklarını, sorunların çözümü için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Antalya’da maske dağıtımımız Pazartesi günü başlayacak. Daha önce maske dağıtan illerde bazı teknik sorunlar yaşandığını duyduk.

Bakanlığımızın interaktif sayfamızda tahminim telefon numarasını değiştirme imkanı da veriyor. Biz henüz o aşamaya gelmedik. Daha bugün depolarımıza maske indirimleri yapılıyor. Pazartesi günü de eczanelerimize ulaştırılacak.

Şu anda bizde İstanbul ve Ankara’dan alabiliyoruz bunların cevaplarını. Bunların hepsinin önüne geçilebilecek son altyapı çalışmaları yapılıyor. Yani vatandaşın telefonu olmayabilir. Bunun da önüne geçilecek. Yani telefonu olmayan biri benim telefonumu yazıp bana gelecek. İstanbul ve Ankara’nın yaşadığı aksaklıları büyük bir ihtimalle biz yaşamayacağız” şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı bu çağrıyı yaptı: Eczanelerde maske satışına izin verilmeli" desc="Nurten Saydan, maske dağıtımının yapıldığı eczanelerde maske satışlarına da hemen izin çıkması gerektiğini söyledi. “Maskeler karaborsa. Güvenli satış ancak bizden olur” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/16/iecrop/mask-iha-1_16_9_1587077854.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/eczaci-isverenler-sendikasi-genel-baskani-bu-cagriyi-yapti-eczanelerde-maske-satisina-izin-verilmeli-5753843/"]

TELEFON HATTI BAŞKASININ ÜZERİNE OLANLAR…


Bursa’da da benzer sıkıntıların yaşandığı öğrenildi. Bursa’da telefon hattı bir başkasında olanlar için bir çalışma başlatıldı. Maske alamayan vatandaş, eczaneye giderek kimlik bilgilerini verecek.

Eczacı sisteme girerek maskesini alabilecek. Sistemle ilgili son çalışmalar yapılıyor. Söz konusu yeni sistemin kısa süre sonra tüm Türkiye’de uygulamaya girmesi bekleniyor.