Küresel piyasalarda Çin corona virüs endişeleri kaynaklı geçen haftanın başından beri görülen satış baskısı, alınan önlemlerin ekonomik etkileri sınırlayabileceği beklentileriyle kısmen azalmış durumda.

Ancak gelinen seviyeler petrol başta olmak üzere hala kayıpların oldukça kuvvetli olduğunu gösteriyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

Petrol fiyatlarının Ocak ayı başındaki 72 dolardan 55 doların altında gerilemiş olması ise gelişmekte olan ülkeler genelinde olumsuz fiyatlamaya neden olsa da Türkiye özelinde olumlu bir gelişme.

Piyasalarda satış baskısı yaratan küresel unsurlar, İdlib başta olmak üzere jeopolitik gerginlik, koronavirüsün Çin ve küresel büyümeyi baskılayacağı endişesi bulunuyor. TCMB'nin faiz indirimleri sonrası TL'nin getirisindeki düşüş de piyasaları baskılayan unsurlardan bir diğeri.



Salgının etkilerine küresel merkez bankalarının yeni faiz indirimleri ile yanıt vermesi ihtimali ise gelişmekte olan ülke piyasalarını destekleyen bir unsur olmaya başladı.

Politika kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, Çin Merkez Bankası (PBOC) büyük ihtimalle 20 Şubat'ta faizleri düşürecek ve önümüzdeki haftalarda bankaların zorunlu karşılık oranlarını indirecek.

Piyasaları destekleyen unsurlardan öne çıkan ise ABD'de devam eden Halkbank davasında bankanın talebi doğrultusunda duruşmaların askıya alma kararı geliyor. Bu gelişme Halkbank, bankacılık sektörü hisseleri ve BIST'te yükselişi beraberinde getirdi.

Türkiye'nin Rusya dışında ABD ve AB ile ilişkilerini etkileyebilecek jeopolitik gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Hazine ise Şubat ayının iki ihalesinde yaklaşık 9 milyar TL'ye borçlanma gerçekleştirdi. İhaleler önümüzdeki hafta devam edecek.

TCMB'NİN DE DESTEĞİYLE TAHVİL GETİRİLERİ DÜŞÜŞTE


Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre banka Ocak ayında yaklaşık 2 milyar TL tutarında DİBS aldı. Alımlar Şubat ayında da aybaşında açıklanan tahvillerde devam ediyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 240 baz puanın da altını test etmiş durumda Ekim ayında 410 puanı aşan CDS'lerdeki bu düşüş aynı zamanda 20 ayın en iyi risk iştahına da işaret ediyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son bir yılda 10 puan geriledi. Geçen yıl Mayıs'ta %21 seviyesindeki bileşik getiri dün %10.24 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2017 son çeyrekte görülmüştü.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisinde ise geçen hafta en düşük %9.96 seviyesi test edildi. Spot kapanışta ortalama bileşik getiri önceki gün %10.28 oldu dün işlem geçmedi. Gösterge 2 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü. (REUTERS)