Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak uluslararası yatırımcılarla bir toplantı düzenledi. Dolar/TL gün içinde yükselişini sürdürdü. Albayrak toplantıda Türkiye'nin döviz rezervlerinin yeterli olduğunu vurgulayarak "Birden fazla ülke ile swap anlaşması yapabiliriz" diye konuştu.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), corona virüsü (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında bankaların elindeki kaynakların Türkiye’de kullanılmasına yönelik kararlar aldı.


GRAM ALTINDA REKOR KIRILDI


Dolardaki yükselişe paralel olarak altın fiyatları da arttı. Gram altın 390 TL, çeyrek altın 640 TL, yarım altın 1,280 TL ve Cumhuriyet Altını da 2,533 TL'den satılıyor.

'YUKARI YÖNLÜ RİSKLER GEÇERLİ'


Ünlü Menkul Değerler DAHA Finansal Danışmanlık Araştırma’dan Murat Akyol, “Dolar/TL’de 7,00 seviyesinin belirgin şekilde aşılmış olması kısa vadeli teknik görünümü önemli ölçüde bozuyor. Bu açıdan bakıldığında kurda yukarı yönlü risklerin geçerliliğini koruduğunu söylenebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Akyol ayrıca, “TL'nin reel faiz desteğinden yoksun olmasının yanında Merkez Bankası’nın (TCMB) rezerv rakamlarının tartışılmaya devam etmesi özellikle risk iştahının daraldığı dönemlerde TL lehine hareket alanının sınırlı olduğunu gösteriyor” dedi.

“YÜKSEK CDS VE DÜŞÜK FAİZ HASSASİYET YARATIYOR”


Tera Yatırım’dan ekonomist Enver Erkan, corona virüsü pandemisi boyunca küresel piyasalarda artan dolar talebi ve bunun bir sonucu olarak likidite sıkışıklığının birçok gelişmekte olan ülke parasının dolar karşısında baskılanmasına neden olduğuna dikkat çekti.

“TL de bu sürecin değer kaybedenlerinden olarak, yoğun dolar talebinden etkileniyor” diyen Erkan, “İşin içinde emtia fiyatlarının ve başka dinamiklerin de olması gelişmekte olan ülkelerin reaksiyon aralığında değişimlere neden olmakta” dedi.

'İKİNCİ ÇEYREKTEKİ SERT DARALMA FİYATLANDI'


Reuters'a konuşan bir bankanın Hazine yetkilisi, "Piyasalarda ekonomiye yeni bir döviz girişi sağlanıp sağlanamayacağı, ekonominin kademeli açılmaya başlamasının piyasalara etkilerini takip ediyoruz. İkinci çeyrekte sert bir daralma olacak, bu fiyatlandı.

Ancak Mayıs ve Haziran'da Türkiye'de ve dünyada ekonomiler kademeli açılıyor. 'Hasar ne kadar azaltılabilecek? Sağlığa etkisi ne olacak?' bu iki sorunun yanıtı çok önemli. Bu süreç Türkiye gibi yeni bir döviz girdisi ihtiyacı olan bir ülkede ekonomik tahminlerin de baştan aşağı değiştirilmesi ile de sonuçlanabilir" dedi ve ekledi:

Dünyada döviz likiditesi artık neredeyse sınırsız. Kısa vadeli sermaye endişelerini ortadan kaldırabilecek gelişmelerin ya da şu anda güvenli limanda kalmak isteyen yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini de görebiliriz. Pek çok krizden çıkışta bu yaşandı. Ancak kısa vadede ise endişeler belirginleşiyor.

BDDK adımı kurda kısa vadede büyük bir aşağı yön getirmese de yukarı gidişi biraz sınırlayabilir. Bu son dönemde atılan bir çok adımlan da devamı niteliğinde. Dün açıklanan REK verileriyle de teyit edildiği üzere TL aşırı değersiz bir yere doğru gidiyor. Konvertibiliteyi azaltan her adımlar ise kısa vadeli etkilerinin ötesinde kalıcı olması halinde orta vadede negatif yansıyacaktır.

YUAN YÜKSELİŞTE


Yatırımcılar ABD-Çin arasındaki gerilimi endişeyle takip ederken, tatilin ardından Çin'de piyasaların gerilemesiyle yuan yükseldi, dünya genelinde pek çok piyasa ise düştü. Petrol azalan talebin ardından arz fazlası riskinin artmasıyla kazanımlarını sonlandırdı.

ABD borsası vadeli kontratları eksiye dönerken, S&P 500 endeksi vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi. Çin'de Perşembe gününden beri tatil olan piyasalar bugün açıldı. Çin lokomotif hisseleri yüzde 0.6 düştü. Avustralya borsaları ise yüzde 0.8 geriledi.

[old_news_related_template title="Dolar nereye gidiyor?" desc="TL'de değer kaybı bugün de devam ediyor. Corona virüsünün gölgesinde kalmış olsa da kurdaki bu ani yükseliş virüs salgınının kontrol altına alınmasından sonra da Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek gibi gözüküyor. Ünlü Menkul Değerler DAHA Finansal Danışmanlık Araştırma'dan Murat Akyol, TL’nin reel faiz desteğinden yoksun olmasının yanında Merkez Bankası'nın (TCMB) rezerv rakamlarının tartışılmaya devam etmesine işaret ederek kurda yukarı yönlü risklerin sürdüğünü belirtti. Tera Yatırım'dan ekonomist Enver Erkan da kurda düşüş yaratabilecek faktörün ABD Merkez Bankası (Fed) ile TCMB arasında yapılacak bir dolar-TL takası (swap) olabileceğini, mevcut durumda risklerin sürdüğünü söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/05/iecrop/shutterstock_1664816179-3_16_9_1588678572.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/dolar-710-sinirinda-5794747/"]