ABD ile Çin arasında uzun zamandır beklenen ticaret anlaşmasının imzalanacağı ve Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı yeni haftanın ilk gününe Dolar/TL 5,87 seviyesinden başladı.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="0" borsa="1"][/doviz_borsa_template]

ÇİN EKİBİ WASHINGTON'A GİTTİ


ABD ile Çin arasında Ticaret Anlaşmasının ilk bölümü 15 Ocak'ta imzalanıyor. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasının ilk bölümünü imzalamak için Bugün Washington’a gidecek.

ABD ve Çin, her iki ülkedeki reformların ilerletilmesi ve aralarındaki anlaşmazlıkların çözümü için yılda 2 kez bir araya gelmek için anlaştılar.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ile Çin'in üzerinde uzlaştıkları faiz 1 ticaret anlaşmasındaki taahhütlerde, anlaşmanın çevirisinin yapıldığı süreçte bir değişiklik olmadığını söyledi.

Foreks anketine katılan 21 ekonomistin 12'si faizde değişiklik olmayacağı, 9'u düşüş olacağı yönünde görüş bildirdi.

ERKAN: JEOPOLİTİK GÜNDEM YUMUŞADI


Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan konu hakkında sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, jeopolitik gündemin göreli olarak yumuşamasının ve ABD-Çin’in ilk aşama ticaret anlaşmasında imza beklentisinin gelişmekte olan ülke varlıklarını desteklediğini belirterek, "Bu kapsamda haftaya risk iştahında artış ile başlanırken, bu olumlu konjonktür faiz toplantısı öncesinde TL ve borsayı da desteklemeye devam etmektedir. Bu hafta TCMB faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Piyasanın medyan beklentisi faizin 50 baz puan düşürülerek %11,50 olması yönünde, biz ise 100 baz puanlık bir faiz indirimi beklemekteyiz. Swap piyasasında 100 baz puanlık bir indirim fiyatlamanın içine girmiş durumdadır." dedi.

Erkan şöyle devam etti:

Endekste yükseliş eğilimi 118.000 teknik destek seviyesi korunduğu sürece bozulmadan devam edebilir. 120000 seviyesi üzerinde kalıcılık izlenecektir. 121531 tüm zamanların en yüksek seviyesi, buranın üzerine geçildiğinde 125000 hedeflerin arasına girecektir. Kurda 5,87 bandı altında 5,83 – 5,80, geniş perspektifte 5,91 – 5,92 altında kısa vadede düşüş eğilimi ön planda olabilir. TL’nin hareketi açısından Merkez Bankası faiz kararının piyasaya etkisine bakacağız.