Asya borsaları, ABD ve Çin arasındaki gerilimin artması ve ABD'nin Kaliforniya eyaletinde corona virüsüne karşı yeni tedbirler
alınmasıyla yatırımcı iştahının azalması sonrası düşüş gösterdi.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'un eyaletteki barları kapatma ve restoran ile sinemaların kapalı alanlardaki faaliyetlerini durdurma kararı sonrası Wall Street'te satışlar gerçekleşti.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

 

Vali eyaletin Los Angeles ve San Diego'daki en büyük iki okul bölgesinde çocukların Ağustos'ta evde kalacağını açıkladı. Petrol fiyatları geriledi, güvenli liman olarak görülen doların değeri arttı.

Dış piyasalarda corona virüsü sonrası hızlı toparlanma öngörüleriyle son 1 ayda sert yükselen küresel borsalar geçen hafta itibarıyla virüs yayılımının beklendiği hızda yavaşlamaması sonrası satışla karşılaşmaya başladı.

Dış piyasalarda riskten kaçışın kuvvetlenip kuvvetlenmeyeceği ve ABD bilançoları piyasada yakından izleniyor. ABD'de bilanço dönemi, salgının zararının ve ekonomik iyileşmenin ne kadar olduğunun anlaşılması için bir gösterge olacak.

İçeride Haziran ayına ilişkin konut satış verileri takip edilirken kamu bankalarının ilgili dönemde %0.64 faiz oranı ile kredi vermesiyle ipotekli konut satışlarında rekor artış bekleniyor.

Verinin piyasalara etkisi olması beklenmiyor. İç gündemde ise muhalefet partilerinin TBMM grup toplantıları ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı izleniyor.

TL'deki yatay seyirde kamunun döviz arzı belirleyici konumda. Yatırımcılar geçen hafta düzenlenen TCMB yatırımcı toplantısında son dönemdeki rezerv kayıpları için TCMB'nin yorumlarını bekliyorlardı.

Ancak toplantıya katılan ve Reuters'a bilgi veren altı yatırımcıya göre, "rezervler yeterli" söylemi haricinde son dönemdeki adımlar hakkında yeni bir mesaj verilmedi.

Katılımcılar para politikasının önümüzdeki dönem seyrine dair de yeni bir mesaj alamadı. Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, mayıs sonu itibarıyla kamunun TCMB rezervlerinden yaptığı döviz arzı yaklaşık 55 milyar dolar seviyesinde.

Goldman Sachs haziran da dahil edildiğine bu tutarın 60 milyar dolar olduğunu hesaplıyor. Öte yandan son dönemde bu trende kamu bankalarının açık pozisyonları da ekleniyor.

CARİ AÇIK BEKLENTİLERİ ARTABİLİR


Dün açıklanan verilerden ödemeler dengesi ise cari açığın turizm gelirlerindeki zayıf seyrin de etkisiyle 2020'yi ilk tahminlerden (5-10 milyar dolar) daha kötü sonlandırabileceğini gösteriyor.

Ekonomistler veri öncesi ve sonrası yıl sonu beklentilerini 20 milyar dolara doğru yukarı revize ediyorlar. Yine dün açıklanan verilerden sanayi üretimi ise nisandaki sert daralmanın mayıs ayında yavaşlayarak devam ettiğini, virüsün en büyük makro etkisinin ikinci çeyrekte görüleceğini teyit ediyor.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak veri sonrası yaptığı açıklamada sanayi üretiminin V şeklinde bir
toparlanmanın sinyali olduğunu belirtiyor.

CDS BELİRGİN DÜŞÜŞÜN ARDINDAN YENİDEN 500 BP ÜZERİNDE


Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise corona virüsüyle birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü. Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS cuma günü 500 puanı aşmıştı. CDS bu sabah 516/526 seviyesinde güne başladı. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü son işlem %12.71 oldu.