Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasına varmasına karşın ikili ticarette önemli bir çok konuyu daha sonraki görüşmelere bırakması küresel piyasalarda iyimserliğin sınırlı kalmasına neden oluyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

Bu hafta Avrupa, Kanada ve Japonya merkez bankaları faiz kararları ve ABD'li şirketlerinin kar açıklamaları izlenecek. Fed toplantısı ise haftaya gerçekleşecek. Dolar, güçlü ABD ekonomik verileri sonrası ise FED'in faiz oranlarını indirme olasılığının azalmasıyla haftaya güçlü başlıyor.



Hazine'ye kâr transferinin geçen yıl olduğu gibi erkene çekilmesinin önünü açan karar Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul'unda kabul edildi. Bankacılar TCMB'nin bu yıl geçen yıla paralel bütçeye 50-55 milyar TL aktaracağını hesaplıyorlar. Bu tutarın içinde kurumlar vergisi ve önceki yılların yedek akçesi de bulunuyor.

Dolar/TL PPK sonrası 1 ayın en düşük seviyeleri olan 5.84'e kadar geriledikten sonra geçen haftayı 5.89 civarında tamamlamıştı. Kurda hafta sonu Cuma günü piyasa kapanışı ardından 5.9095 seviyesi görüldü.

TAHVİL GETİRİLERİ SERT DÜŞÜŞ SONRASI SINIRLI YÜKSELDİ


Son dönemde tahvil getirileri sert düşüş gösterirken, bankacılar TSKB ve İş Bankası'nın ihraçlarının arından Hazine'den de yılın ilk eurubond ihracını kısa sürede bekliyorlar.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi geçen hafta Cuma günü %11 civarındaydı. Geçen hafta %10.8 test edilmişti. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Mayıs ayında %21 seviyesindeydi.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi ise Cuma günü spot kapanışta %10.24 oldu.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise 250 baz puanın altına gerileyerek yaklaşık 20 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor. TL'de son dönemde benzer ülkelerden pozitif ayrışma yaşanırken bu iyimserlik son yıllardaki negatif ayrışmanın da önemli etkisi bulunuyor.

TL'nin son üç yılda dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık %36; beş yıllık kaybı ise %61 seviyesinde. TL'nin bu kaybı gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasının açık ara üzerinde. (REUTERS)