Küresel piyasalarda yatırımcıların Çin'deki bir haftalık tatilde milyonlarca kişinin seyahat ediyor olmasının yeni corona virüsünün daha hızlı yayılmasına yol açabileceği konusunda endişeleri sürüyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) açıklamaları ardından euro dolar karşısında son yedi haftanın en düşük değerine gelmiş durumda.

ECB'nin beklenenden daha temkinli şekilde hareket etmesi paritedeki değişimde etkili. ECB dün, uygulayacağı politikaların kapsamlı bir değerlendirmesini yaptı ve ana hedeflerini tekrar belirleyip, bunlara nasıl ulaşacağını açıkladı.




TL'deki son günlerdeki satış baskısına rağmen, bankacılar CDS, tahvil, eurbond ve hisse senetlerinde daha iyimser bir görünüm olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Kur bu hafta 5.9450 ile 8 Ocak'tan beri yeni en yüksek seviyeyi test etmesinin ardından 5.91'in altına kadar geriledi. Düşüş kalıcı olmazken kur günü dün 5.93 civarında tamamladı.

Dolar/TL'de Cuma günü başlayan satış baskısı Çarşamba günü Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinde acele etmeyeceği şeklinde algılanan Davos mesajlarıyla kısmen azaldı.

[old_news_related_template title="Gram ve çeyrek altın fiyatları... Virüs piyasaları etkiledi mi?" desc="Altın fiyatlarında son durum altın almayı planlayanlar ve altına yatırım yapmış olanlar tarafından ilgiyle araştırılıyor. Çin´in Vuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsüne yönelik korkuların sürmesine bağlı olarak güvenli liman altın 1,550 doların üzerinde tutunmaya devam ediyor. İşte 24 Ocak çeyrek ve gram altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/24/iecrop/altin-fiyatlari-iha1_10446628_16_9_1579667083-880x495_16_9_1579839678.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlari-virus-piyasalari-etkiledi-mi-5585404/"]

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Çarşamba günü Davos'ta canlı yayında yaptığı açıklamalarda, geçen yıl 1,200 baz puanlık önden yüklemeli, bu ay 75 baz puanlık ölçülü bir faiz indirimi gerçekleştirdiklerini, bundan sonraki adımların "ölçülü" olabileceğini, enflasyonda ise tek haneli seviyelerin yıl ortasından itibaren görüleceğini söyledi.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise Nikei'ye yaptığı açıklamada, TL'nin dolar karşısında 5.7 ile 5.9 bandında "rekabetçi göründüğünü" söyledi.

DOLAR BİRİKİMLERİ ARTIYOR


TL'de yakından izlenen bir başka unsur ise lokallerin döviz biriktirme eğilimini devam ettirmeleri. Mevduat getirilerindeki düşüşün de etkisiyle lokallerin döviz ve altın birikimleri 197.1 milyar dolar ile tarihi zirvede bulunuyor. Geçen hafta da birikimlerine 1 milyar dolar ekleyen lokaller döviz birikim eğilimini, atılan caydırıcı adımlara rağmen sürdürüyorlar.

Mevduat getirilerindeki düşüşte TCMB'nin son 5 toplantıda 1,275 baz puan indirime gitmesi bankaların da bunu mevduat ve kredi faizlerine benzer hatta kısmen daha yüksek yansıtmasını etkili oluyor. Mevduat getirilerinin reel olarak getiri sunamaması bankacılara göre bu yatırımcıların dövize geçmesi riskini de beraberinde getirebileceği endişesini bir süredir dile getiriyorlar.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 240 baz puanın da altını test etmiş durumda. Ekim ayında 410 puanı aşan CDS'lerdeki bu düşüş aynı zamanda 20 ayın en iyi risk iştahına da işaret ediyor.

TL'de Ağustos 2018 kur krizi sonrası benzer ülkelerden açık ara pozitif bir ayrışma yaşanırken, bu iyimserlikte son yıllardaki negatif ayrışmanın da önemli etkisi bulunuyor.

TL'nin son üç yılda dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık %36; beş yıllık kaybı ise %61 seviyesinde. TL'nin bu kaybı gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasının açık ara üzerinde.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son 1 yılda 10 puan gerilemiş durumda. Mayıs 2019'da %21 seviyesindeki bileşik getiri dün son işlemde %10.59 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2017 son çeyrekte görülmüştü.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi ise dün son işlemde %10.25 seviyesinde. Gösterge 2 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü.

Bugün içeride piyasayı etkileyecek bir veri gündemi bulunmuyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye ziyareti takip edilebilecek gelişmeler arasında yer alıyor. (REUTERS)