Corona virüsü salgını sırasındaki haber akışıyla küresel piyasalarda sert hareketler görülmeye devam ediyor. Hükümetler ve merkez bankalarının açıkladığı ekonomik önlem paketleri, dün piyasalarda kısmi toparlanma getirdi.

Önceki gün 6,60 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, bugün 6,38 seviyelerine kadar geriledi. Euro/TL de 6,92 seviyelerinde bulunuyor.

Fed'in piyasaların dolar ihtiyacını karşılama taahhütleri, doların küresel çapta kısmi değer kaybına neden olurken, TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinin de kısmi değer kazanmasında etkili oldu.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

TRUMP'TAN EKONOMİYİ TEKRAR AÇMA PLANI


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sınırsız parasal genişleme yoluyla kamu ve özel sektörü destekleyeceğini açıklaması ve ABD Kongresi'nde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler'in 2 trilyon dolarlık ek ekonomik teşvik paketi üzerinde anlaşması, hem ABD'de hem de dünya genelinde piyasalara olumlu yansıdı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın tartışmalara neden olan, karantina önlemlerini yumuşatıp ekonomiyi tekrar kısmen açma planının da borsalardaki yükselişte etkili olmuş olabileceği yorumları yapılıyor.

Trump, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İnsanlarımız işe geri dönmek istiyor. Tedavi sorundan daha kötü olamaz" ifadelerini kullanmıştı.



Trump, ekonomik faaliyetin devamı uğruna yaşlı nüfusu gözden çıkarmakla eleştiriliyor. Nitekim, ABD'de salgının merkezi konumundaki New York'un Valisi Andrew Cuamo, Twitter hesabından "New Yorkluların yüzde 1-2'sini feda etmeyeceğiz. Bu biz değiliz. Kurtarabileceğimiz her bir hayatı kurtarmak için mücadele edeceğiz, pes etmiyorum" ifadelerinin yer aldığı bir mesaj paylaştı.


ÖLÜ KEDİ SIÇRAYIŞI BENZETMESİ


Öte yandan, Fransız banka Societe Generale notunda "Asya piyasalarında "Son iki hafta, ölü kedi sıçrayışını satın almanın tehlikeli olduğunu gösteriyor" değerlendirmesine yer verildi ve son yükselişin geçici olabileceğine işaret edildi.

Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi dün yüzde 6'lık yükselişle 89 bin puanın üzerine çıkarken, ABD'de Dow Jones endeksi 1933 yılından bu yana en sert yükselişini kaydetti.



15 Mart 1933'teki yüzde 15,34'lük yükseliş sonrası Dow Jones tarihinin en sert yükselişi yüzde 11,37'lik oranla dün kaydedildi.

Dün S&P 500 endeksi yüzde 9,38, Nasdaq endeksi yüzde 8,12 yükseldi.

BIST-100 endeksi bugün de saat 12,50 itibarıyla yaklaşık yüzde 2 primli.



Franklin Templeton'ın hisse senetleri müdürü Stephen Dover, "ABD hisse senetleri devasa mali teşvik paketine ve siyasi durumun bira daha açıklığa kavuşmasına tepki veriyor" dedi.

Türkiye'de de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar TL'lik ekonomik paket sonrasında bakanlıklar ek paketler açıklamaya devam ediyor.

Bankalar kredi ödemelerinde ötelemeye giderken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da vergiler için beyanname ve ödeme sürelerini erteledi.

[old_news_related_template title="KDV beyannamelerine ilişkin ödemeler ötelendi" desc="İkinci çeyrekteki KDV beyannamelerine ilişkin ödemeler 6 ay ötelendi. Tüm gelir vergisi mükellefleri mücbir sebep hali kapsamına alındı. Düzenlemeyi değerlendiren Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen, '16 sektörün dışında faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin mücbir sebep hali dışında sayılması büyük bir adaletsizliktir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/24/iecrop/shutterstock_para_16_9_1585038889.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kdv-beyannamelerine-iliskin-odemeler-otelendi-5699134/"]

[old_news_related_template title="Kredi ödemeleri ertelendi mi? Bankaların corona paketleri" desc="Dün bankalar corona virüsünün şirketler ve vatandaş üzerindeki etkilerini azaltmak için önlem paketlerini açıkladı. Şimdi vatandaşlar 'kredi ödemeleri ertelendi mi?' sorusunu soruyor. Bazı bankalar borçları üçer ay süre ötelerken bazı bankalar ise işletmelere çalışanlarının maaşlarını bir süre ödeyebilmeleri için uygun koşullarda kredi imkanları sunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/24/iecrop/depo-para_16_9_1585028739.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bankalarin-corona-paketleri-5698614/"]