Kur hafta başında 5.95 civarında dar bantta bir seyir izledikten sonra yönünü yukarı çevirdi.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

WHO dün küresel bir acil durum ilan etse de Çin'in şimdiye kadar salgına karşı aldığı eylemlerin işe yarayacağını düşündüğünü açıkladı.

Dün %2.5'e yakın gerileyen petrol fiyatları bugün ise %2'ye yakın değer kazandı. Ancak petrol fiyatındaki düşüş Ocak ayının ilk haftasına kıyasla halen 10 doların üzerinde. 8 Ocak'ta 71.75 dolar olan brent tipi ham petrol bu sabah itbarıyla %2 yükselişe karşın halen 60 doların altında.

Petrol fiyatlarındaki düşüş genel olarak gelişmekte olan ülkeler genelinde sadece Türkiye için olumlu, diğer ülkeler için ise olumsuz bir fiyatlama anlamına geliyor.

[old_news_related_template title="DSÖ, Corona virüsü için uluslararası acil durum ilan etti" desc="Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Corona virüsü nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/30/iecrop/corona-virusunden-son-dakika-haber-reuters_16_9_1580415373.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-dso-corona-virusu-icin-uluslararasi-acil-durum-ilan-etti-5598273/"]

Piyasalarda dün TCMB'nin enflasyon raporundaki mesajları takip edildi. Bugün ise yoğun veri gündemi ardından S&P'nin olası not değerlendirmeleri izlenecek.

TCMB'nin mesajları son PPK'da olduğu üzere faiz indirimlerinin büyük bölümünün tamamlandığı bundan sonra daha sınırlı adımlar görüleceği beklentisini teyit etti ve TL'ye yeni bir hareketlilik getirmedi.

TCMB Başkanı Murat Uysal enflasyonun ilk çeyrekte şu anki (%11.8) seviyelerinde kalabileceğini; ikinci çeyrekten itibaren düşmeye başlayarak, yıl sonuna doğru 2020 için %8.2'de sabit tutulan enflasyon tahminine doğru kademeli düşüş beklediklerini söyledi.

[old_news_related_template title="Virüs altın fiyatlarını da etkiledi! Gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar?" desc="Altın, Çin´de ortaya çıkan virüs salgını endişeleriyle yükseldi. Çin´de yayılmaya devam eden virüsün küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği görüşlerine bağlı olarak yatırımcılar yeniden 'güvenli liman'a döndü. Serbest piyasada yükselişini sürdüren çeyrek altın 494 liradan satılıyor. İşte 31 Ocak altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/31/iecrop/altin-fiyatlari-depo_16_9_1580446173.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/virus-altin-fiyatlarini-da-etkiledi-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlari-ne-kadar-5598648/"]

GÖÇ BASKISI DEVAM EDİYOR


Suriye'nin İdlib vilayetinden Türkiye'ye yönelik artan göç baskısı ve buna Türkiye'nin tepkisi piyasada yakından takip ediliyor.

TL'deki baskıya karşın tahvil, CDS, eurobond piyasalarında daha iyimser bir seyir gözleniyor. TCMB'nin dün açıkladığı üzere tahvil portföyünü 19 milyar TL'den bilançonun %5'ine yani yaklaşık 32-33 milyar TL'ye çıkaracak olması ve Hazine'nin uzun süredir uzun vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç etmemesi süreci destekler nitelikte.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 240 baz puanın da altını test etmiş durumda. Ekim ayında 410 puanı aşan CDS'lerdeki bu düşüş aynı zamanda 20 ayın en iyi risk iştahına da işaret ediyor. Son günlerde piyasada yaşanan satış baskısına karşın CSD'ler nispeten yatay.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son bir yılda 10 puan gerilemiş durumda. Mayıs 2019'da %21 seviyesindeki bileşik getiri dün %10.09 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2017 son çeyrekte görülmüştü.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi ise dün son işlemde %9.96 seviyesinde. Bankacılar gösterge 2 yıllık tahvilde kısa sürede tek haneli seviyelerin görülebileceğini belirtiyordu. Dün son işlem tek haneden geçti. Gösterge 2 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü. (REUTERS)