"İzmir’de sahte içki kullandığı iddiası ile rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve tedavi altına alınan kişilerden 5'i daha yaşamını yitirirken ölü sayısı 6'ya yükseldi. 16 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürerken soruşturma kapsamında 10 kişinin gözaltında olduğu bildirildi."

Yukarıda okuduğunuz iki cümle Türkiye'nin derinlemesine konuşulmayan ama oldukça ciddi sahte içki sorununun bir yansıması. Son yıllarda vergilerin artışı, yakalanan yüklü miktardaki kaçak içkiler, etil alkole uygulanan yasaklar ve sık sık rast geldiğimiz sahte içki üretimi haberleri gündemi oldukça meşgul ediyor. Peki ya kaçak içki üretimi neden bu kadar arttı? Sahte içki vücutta ne gibi zararlara sebep oluyor? Rakamlar ve uzmanlarla bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık...

İzmir polisi, rahatsızlananların sahte alkolleri nereden tedarik ettiğine ilişkin geniş çaplı bir araştırma başlattı. Fotoğraf: İHA

ALKOLÜN EN PAHALI OLDUĞU 3. ÜLKE: TÜRKİYE


Eurostat verilerine göre, Türkiye Avrupa’da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3'üncü ülke. Yüksek fiyatların nedeni ise vergiler. Öyle ki bugün bayi satış fiyatı 160 TL olan 70’lik rakıda, satış fiyatının 70,2’si vergilerden oluşuyor. Aynı ölçekteki rakının 2002 yılındaki fiyatı ise 8,25 liraydı.

Alkollü içki fiyatlarında yaşanan söz konusu artışın sonucunda alkollü içki kaçakçılığı ve evde alkol üretimi artmaya devam ediyor. Bu esnada alkollü içki vergileri yükselirken evde içki yapımında kullanılan etil alkol üzerindeki yeni düzenlemeler de sürüyor.



Emniyet ise her yıl bir öncekinden daha fazla kaçak içkiyi ele geçiriyor. 2014’te 27 bin 428 litre olan kaçak alkollü içki yakalanırken 2018’de bu rakam 1 milyon 48 bin 645 litre seviyesine kadar yükseldi. Bu dönemde resmi kayıtlara göre, 228 kişi “metil alkol zehirlenmesi” sonucu hayatını kaybetti.


ALKOL ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ


Vakaların yeniden yoğunlaşması üzerine gözler bir kez daha metil alkole çevrildi. Peki metil alkol zehirlenmesinin belirtileri neler, ileri derecede rahatsızlık yaşayanlar neler hissediyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has Sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada metil alkol zehirlenmesi yaşayan kişilerin karaciğer fonksiyonlarının yitirdiklerini aynı zamanda da körlük riski ile karşı karşıya kalabildiklerini söyledi. Has, "Normalde tüketilen alkol etil alkoldür. Sanayide kullanılan ve kolonyada da bulunan alkol ise metil alkoldür. Kişi, bunu tükettiği zaman karaciğerinde parçalanıyor ve tüm vücuda yayılıyor ve kullandığı dozda da etkileri değişiyor. Belirtileri arasında, körlük, görme bozuklukları yer alıyor. Kişinin karaciğer fonksiyonlarını bozuyor bu da ölüme sebebiyet verebiliyor." ifadelerini kullandı.