Yüksek enflasyon, zamlar ve düşen alım gücü esnafı perişan etti. Cumhuriyet’in haberine göre İstanbul’un kalbinin attığı Mahmutpaşa’da dükkan sahipleri de, işletmeciler de, çalışanlar da sıkıntıda. Pandemiden önce de sıkıntı yaşayan, kirasını, primini, vergisini ve giderlerini ödemekte zorlanan esnaf, bu dönemde iyice dibe vurdu.

10 aydır doğru düzgün satış yapmayan birçok dükkan el değiştirirken, kepenk indirmemekte direnen esnaf da seslerinin duyulamamasından şikayetçi.

DÜKKAN BOMBOŞ


“Bakın dükkan bomboş. Bu şartlarda biz evimize ekmek götüremiyoruz” diyen bir ayakkabı çalışanı şunları söyledi:

Şu an evimi geçindiremiyorum, kiramı veremiyorum. Markete gittiğim zaman istediğim şeyi alamıyorum. Hepsinden kısmak zorunda kalıyorum. Bir kalıp peynir 35 lira. Ben mağdurum çünkü aldığım ücret ile geçinemiyorum.

Bak dükkan bomboş. Biz çalıştığımız dükkan sahibinden nasıl haftalık isteyeceğiz. Bakın çarşı da bomboş. İş olacak ki biz de hak ettiğimizi alalım. İş yok. Bu insanlar nasıl para kazanacak? Ondan sonra diyorsunuz ki ‘Ekonomi çok iyi’. Açız kardeşim, aç. Artık bunu duyun. Bu insanlarla dalga geçmeyin, alay etmeyin.

25 yıldır Çarşı’da esnaf olan Hüseyin Kurt, işlerinin yüzde 80 düştüğünü belirterek, şöyle konuştu:

KİRALAR ERTELENSİN


“Bekliyoruz, gördüğünüz gibi müşterimiz yok. Düğünler iptal olduğu için düğünlerin açılmasını bekliyoruz. Kiralarımızı ödeyemiyoruz, devletin verdiği yardım da olmadığı için...

Kendi işimiz dışımızda işler yapmaya başladık. Normalde damatlık satıyoruz ama şimdi çocuklar için mont, kaban satıyoruz ki sadece günlük yeme içme paramız çıksın diye.

Gerçekten çok zor durumdayız. Buradaki bütün esnaf aynı durumda. Kapalı Çarşı esnafı, Mahmutpaşa esnafı. 25 yıldır buradayım. Ben ilk defa böyle bir şey görüyorum Mahmutpaşa bomboş.

Araplar olmasa tamamen boş burası. Hükümetten kiraların ertelenmesini istiyoruz. Mal sahibi dinlemiyor ‘Ben kiramı alırım’ diyor. Kira indirimi istiyoruz. Böyle giderse çok arkadaşımız dükkanlarını kapatır gider.

Benim bildiğim 15, 20 kişi el değiştirip kapatıp gitti. Siz şu an caddeyi görüyorsunuz, hanlarda binlerce arkadaşlarımız var."

[custom_content title="BİNLERCE İŞLETME İCRALIK" desc="Antalya'da en büyük istihdam alanlarından olan restoran, yiyecek - içecek ve eğlence sektöründe pandeminin yol açtığı kısıtlamalar nedeniyle onbinlerce kişi işsiz kaldı. Binlerce işletmenin de icralık olduğu kentte, restorancılar destek bekliyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 37. Komite üyeleri iş yerleri kapalı olduğu için tarihi geçmiş milyonlarca liralık ürünleri çöpe atmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Sektör temsilcileri şu değerlendirmelerde bulundu: “SGK primleri ve vergiler yapılandırıldı ancak ödemeler şubat ayında başlayacak. İşletmelerimiz açık değil ki nasıl ödeyelim? Banka kredileri de iş yeri açıldıktan sonra, sıfır faiz ve 3-6 ay vadeli olacak şekilde düzenlenmeli.”"]