Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılarak binlerce insanın ölümüne neden olan corona virüsü dünya ekonomisini de sarsmaya devam ediyor. Olası çöküşlerin önüne geçmek için merkez bankaları beraber hareket etme kararı aldı. ABD Merkez Bankası faizleri 0-0.25 bandına indirdi. Ancak normalde iç piyasaya olumlu yansıması gereken bu hamle dolar kuru üzerinde olumlu bir etki yaratmadı.



 

TÖZGE: KORKU TAVAN YAPTI


Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

FED'in dün gece faizleri 100 baz puan indirirken, 700 milyar dolarlık parasal genişleme açıkladığını belirten Tözge, "Bunlara ek olarak, FED iskonto penceresinde de indirim yaparken, diğer merkez bankaları ile swap hatlarını kullanacağını belirtti. Piyasalarda resesyon hatta deflasyon korkusu tavan yaparken atılan bu adımların amacı öncelikle piyasalardaki dolar likiditesi kaynaklı varlık satışını önlemek ve önümüzdeki dönemde şirketlere destek vererek olası resesyonun önüne geçmek." ifadelerini kullandı.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge

"OLUMLU HABER AKIŞINA İHTİYAÇ VAR"


Türk piyasalarının önümüzdeki süreçte yurt dışı piyasalara bağlı hareket etmeye devam edeceğini söyleyen Tözge, "Piyasaların düşük faizden ziyade yüksek dolar likiditesine ve virüs ile ilgili olası olumlu haber akışına ihtiyacı var. Küresel resesyon daha ileri boyuta ulaşırsa Türkiye’nin de büyümesi de şüphesiz olumsuz etkilenecektir.

Fakat, olası toparlama sürecinde de Türk varlıkları ön plana çıkabilir. Önümüzdeki süreçte FED’in TCMB dahil bir çok gelişmekte olan ülke merkez bankalarına swap yolu ile dolar likiditesi sağladığını görebiliriz. TCMB’nin attığı adım ek likidite sağlamaktan ziyade faiz indirimlerine devam edileceği yönünde bir mesaj olarak algılanabilir." açıklamasında bulundu