Ordu'da corona virüsü salgınına karşı mücadele sürerken bir yandan da tarımsal faaliyetlere devam ediliyor. Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu fındık bitkisinin en önemli hastalıklarından olan külleme hastalığına karşı ilaçlama mücadelesi başladı.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, hastalık ile mücadelede öncelikli olarak kültürel mücadele yapılması, bu kapsamda fındık bahçelerinde dip sürgünü temizliği ve budama işlemelerinin aksatılmaması gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: İHA


Mayıs ayının ilk haftasında başlayan küllenme hastalığına karşı kükürt kullanılarak kimyasal mücadele yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, “Kükürt kullanılması durumunda kozalak akarına karşıda mücadele edilmiş olacaktır. Önceki yıllarda hastalık görülmeyen bahçelerde ise hastalık belirtilerine göre kimyasal ilaçlama yapılmalıdır” dedi.

HASTALIK BELİRTİLERİ


Hastalık belirtileri ve ilaçlı mücadele hakkında bilgi veren İl Müdürü Yılmaz, külleme hastalığı belirtilerinin ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde başladığını, hastalığın rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayıldığına dikkat çekti.