Avrupa’nın en büyük bankası HSBC, şubat ayında 235 bin çalışanın 35 binini işten çıkaracağını açıklamıştı. Corona virüsü salgını başlayınca banka bu planı askıya alsa da geçen ay bir açıklama daha yapılarak işten çıkarmaların başlayacağı duyurulmuştu. BBC’de yer alan habere göre HSBC, 35 bin kişiyi işten çıkarma sürecini hızlandıracak. Bunun nedeni, salgın sürecindeki batık kredilerin 13 milyar dolara ulaşma beklentisi.

MÜŞTERİLERE 3 AYLIK KOLAYLIK SAĞLADI


HSBC CEO’su Noel Quinn yaptığı açıklamada, “Çalışma ortamımız yıl başından bu yana önemli ölçüde değişti. 35 bin kişiyi çıkarma planımızı erkene almamız gerekiyor. Üstelik bunun yanında ek eylemlere de ihtiyaç duyabiliriz” dedi. Bankanın yılın ilk yarısı için açıkladığı raporlara göre vergi öncesi kârı yüzde 65’lik düşüş yaşadı. HSBC ayrıca 700 binden fazla kredi, kredi kartı ve mortgage taksidi için müşterilerine 3 aya kadar ödemelere ara verme imkanı sundu. Bunun ekonomik boyutunun 27 milyar dolar olduğu öğrenildi. Bu süreçte verilen kredilerin faizlerinin düşük olması da bankayı etkiledi.
İngiliz bankası küçülmeyi Avrupa ve ABD’de yapacak. HSBC’nin ABD’deki şube ağını yüzde 30 oranında küçültmesi ya da satması bekleniyor. Bu operasyon HSBC Başkanı Mark Tucker tarafından yürütülüyor.

BATI İLE ÇİN ARASINDAKİ GERİLİM ZOR DURUMDA BIRAKTI


HSBC bir İngiliz bankası olmasına rağmen kârının yarısı, merkezi Hong Kong’da bulunan Asya operasyonlarından geliyor. Bu nedenle Batı ile Çin arasında son dönemde yaşanan siyasi gerilimler HSBC’yi zor durumda bıraktı. Banka, Batı dünyasında büyük tepki çeken Çin’in Hong Kong’da hayata geçirdiği güvenlik yasasını desteklediği için ağır eleştirilere maruz kalmıştı.

 

[old_news_related_template title="HSBC'nin batık krediler için ayırdığı karşılıklar beşe katlandı" desc="Londra merkezli bankacılık devi HSBC, corona virüsü salgınının etkisiyle 2020'nin ocak-mart döneminde kârının yüzde 48 düşüşle 3,2 milyar dolara gerilediğini, batık krediler için ayırdıkları karşılıkların ise yüzde 417 artışla 585 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Salgınla birlikte dünya genelinde milyonlarca kişi ve şirket gelir ve iş kaybına uğrarken, bankaların sorunlu kredileri de hızla artıyor. HSBC, 74 yıl sonra ilk defa bu yıl kâr payı dağıtmama kararı almıştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/28/iecrop/shutterstock_1631119204_16_9_1588062603.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/hsbcnin-batik-kredileri-bese-katlandi-5779078/"]