Üç hafta önce küresel ekonomik görünüm raporunu açıklayan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Baş Ekonomisti Gita Gopinath, geride kalan üç haftada görünümün daha da kötüye gittiğini söyledi.

Bloomberg'de yer alan habere göre; ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nde (Council on Foreign Relations) konuşan Gopinath, corona virüsü salgınının devam ettiğine işaret ederek "finansal piyasalarda daha fazla türbülans olabileceği" uyarısında bulundu.

[old_news_related_template title="IMF'den coronayla mücadele için 50 ülkeye acil mali destek!" desc="Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), ölümcül corona virüsüyle mücadele kapsamında 189 üyesinin 50’sine 18 milyar dolar acil mali destek vereceği belirtildi. Geriye kalan ülkelerin taleplerinin ivedi şekilde değerlendirileceğini açıklayan IMF sözcüsü Gerry Rice, şu anda Sri Lanka, Güney Afrika ve Zambiya'dan gelen taleplerin değerlendirdiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/07/iecrop/dolar-reuters-1_16_9_1588874359.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/imfden-coronayla-mucadele-icin-50-ulkeye-acil-mali-destek-5800409/"]

GELİŞEN ÜLKELERİN İHTİYACI 2,5 TRİLYON DOLARI AŞACAK


Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin finansal ihtiyaçlarının üç hafta önce öngördükleri 2,5 trilyon dolar seviyesinin çok üzerine çıkmasının muhtemel olduğunu ve IMF'nin 1 trilyon dolarlık mevcut kredi kaynağının tamamını kullanacağını belirten Gopinath, "ülkelerin ne kadar desteğe ihtiyaç duyduğunu söylemekten de çekinmediklerini" dile getirdi.

Gopinath, krizin hemen sona ermeyeceğini, işlerin daha da kötüye gidebileceğini ve sağlık krizinin henüz çözülmediğini vurguladı.

BORÇ KRİZİ UYARISI


IMF'nin küresel ekonomik görünüm raporundaki baz senaryoda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3 küçüleceği öngörüsüne yer verilmişti. Söz konusu senaryo, salgının yılın ikinci yarısında zayıflamasını ve salgına karşı alınan önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesini içeriyordu. Ancak Gopinath, "Baz senaryonun gerçekleşme olasılığı azaldı" diyor.

Aynı seminerde konuşan eski IMF baş ekonomisti ve Harvard Üniversitesi'den profesör Kenneth Rogoff, bazı ülkelerin borçlarını geri ödeyemeyeceği ve borçların ertelenmesinden ziyade borçların bir ksımını silinmesine ihtiyaç olacağını öne sürdü.

[old_news_related_template title="IMF'den Türkiye için yüzde 5 küçülme tahmini" desc="IMF, 2019'da yüzde 2,9 büyüyen küresel ekonominin, corona virüsü salgını nedeniyle 2020'de yüzde 3 küçüleceği tahmininde bulundu. 'Küresel ekonomik görünüm' raporunu açıklayan IMF, Türkiye için de yüzde 5 küçülme ve yüzde 17,2 işsizlik oranı öngördü. Küçülme tahminleri ABD için yüzde 5,9, Almanya için yüzde yüzde 7, İtalya için yüzde 9,1 düzeyinde oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/14/iecrop/shutterstock_1517885141_16_9_1586868903.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/imfden-turkiye-icin-yuzde-5-kuculme-tahmini-5747971/"]