Business Insider'da yer alan habere göre, bir yanda corona virüsü salgınıyla boğuşan, bir yandan Brexit sonrası Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmaları yapmanın yollarını arayan Birleşik Krallık'ta ekonomi dibe vurdu.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) açıkladığı rakamlara göre ülkenin gayri safi yurt içi hasılası nisanda, bir önceki aya oranla tam yüzde 20.4 düştü. Bu, tarihte kaydedilen aylık bazlı en büyük küçülme oldu.

ONS’tan istatistikçi Jonathan Athow, “Nisandaki düşüş, bugüne kadar gördüğümüz en büyüğü oldu. Mart ayındaki küçülmeden üç kat, corona virüsü salgınının hemen öncesinden ise 10 kat büyük bir daralma yaşandı. Ekonominin neredeyse tüm alanları darbe almış durumda” yorumunu yaptı. Ülke corona virüsü sebebiyle 2002 yılındaki ekonomik hacmine geri döndü!

[caption id="attachment_5870457" align="alignnone" width="880"] Londra'da vatandaşlardan 2 metre sosyal mesafe kuralına uymaları isteniyor. Fotoğraf: Reuters[/caption]

ŞİRKETLER 35 MİLYAR STERLİN BORÇLANDI


CNN’de yer alan habere göre ise İngiliz şirketleri, corona virüsü salgını sırasında hükümetin yardım programlarından 35 milyar sterlin (300 milyar TL) borçlandı. Diğer yandan iş gücünün yüzde 27’sine denk gelen 9 milyon kişinin maaşlarının tamamı ya da bir bölümü devlet tarafnıdan ödeniyor. Bunun şimdiye kadarki maliyeti 19.6 milyar sterlin (168 milyar TL) oldu.

‘İKİNCİ ŞOK KARŞISINDA HAYATTA KALAMAYIZ’


190 bin şirketi temsil eden İngiliz Sanayi Konfederasyonu (CBI), yaptığı son uyarıda, salgın sırasında tüm nakitlerini kullandıklarını ve ikinci bir şok karşısında hayatta kalamayacaklarını açıkladı. CBI Genel Müdürü Caroly Fairbairn, “İngiliz iş dünyasının dayanıklılığı kesinlikle dibe vurdu. Kenarda duran her nakit para, hazırlanan tüm stoklar tükendi. Konuştuğum firmaların hiçbirinin, Brexit sonrası AB ile ticari anlaşma yapılmaması ihtimaline karşılık bir planı yok” diye konuştu.

2020’DE DARALMA YÜZDE 14’Ü BULABİLİR


Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü’nün tahminlerine göre corona virüsü salgınında ikinci dalganın yaşanması halinde İngiltere’de işsizlik yılın son çeyreğinde yüzde 15’i bulacak. Bir diğer tahmin ise, ülke ekonomisinin 2020’de yüzde 11.5 küçüleceği yönünde. Salgında ikinci dalga gelirse bu rakam yüzde 14’e ulaşabilir.

[old_news_related_template title="Boris Johnson duyurdu! İngiltere'de yeni normalleşme kararları..." desc="İngiltere Başbakanı Boris Johnson corona virüsü (Covid-19) salgını kapsamında yaptığı açıklamada, 'Normalleşme sürecinin 3. adımı 4 Temmuz'dan önce başlamayacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/10/iecrop/boris-iha_16_9_1591815189.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/boris-johnson-duyurdu-ingilterede-yeni-normallesme-kararlari-5867548/"]