Teknolojinin hızla gelişimi ve coronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkileri, 2025 yılına kadar dünya genelinde 85 milyon insanın işini kaybetmesine neden olacak. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yayınladığı Geleceğin Meslekleri raporuna göre, otomasyon sistemlerinin gelişmesi ile birlikte işini kaybedenlere yeniden beceriler kazandırılmalı. 2025 yılına kadar da işini kaybedenlerin en az yüzde 50’si yeniden eğitilmeli.

Devasa işsizlikle ortaya çıkacak zorlukların üstesinden gelmek için ise 4 kritik alan bulunuyor. Dijital öğrenme, mikro kimlik belirleme, becerilere göre kimlik saptama ve uygulamalı öğrenme. Bunların gerçekleştirilmesi için de hükümetler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışması gerekiyor.

FIRSATLAR MEVCUT

WEF’in raporunda pandemi olumsuz koşullarının yanısıra, işsizlere yönelik beceri geliştirme konusunda fırsat olduğu belirtildi. Yeni modern eğitim koşulları, bu dönemde uygulanabilir. İnternet üzerinden yapılan online eğitimlerin de insanlara muazzam olanaklar sunduğu kaydedildi. Buna karşın, herkesin online eğitim araçlarına, internete ve elektriğe ulaşımda aynı koşullara sahip olmadığı hatırlatılarak, kurumlar arası koordineli çalışma ile bu zorlukların üstesinden gelinebileceği aktarıldı.

YETENEKLİ İŞGÜCÜ

WEF raporunda, “Liderler, ekonomik, demografik ve teknolojik zorluklar bağlamında Covid-19 krizini nasıl yöneteceklerini müzakere eden karmaşık bir durumla karşı karşıya. Harekete geçmemenin ve gecikmenin maliyeti, milyonlarca işçiyi gelecek için hazırlıksız bırakabilir. Doğru kamu-özel sektör ortaklıkları ile yaşanılan dalgalanmalar başarıyla yönetilebilir ve yetenekli bir işgücünün temeli atılabilir. Dünya çapındaki hükümetler ve kurumlar, cihazları finanse etmenin yollarını bulmak için bir araya gelmelidir. Şirketler her yıl milyonlarca dizüstü bilgisayarı emekliye ayırıyor ve bu da ihtiyaç sahiplerine kolayca yeniden dağıtılabiliyor” ifadelerine yer verildi.

UZAKTAN EĞİTİM İÇİN YENİLİKÇİ ADIMLAR ATILDI


Coronavirüs salgını, dünya çapında yenilikçi eylemleri de ateşledi. Afrika kıtasında yer alan Kenya internet kapsamını hızla genişletmeye çalışırken, uzak bölgelerdeki öğrencilere internet bağlantısı sağlamak için havadan 4G kablosuz ağ oluşturan bir yüksek irtifa balonları ağı olan Loon balonlarını konuşlandırdı. Güney Amerika’daki Peru da, daha temel bir sorunu çözmek için çalışmalara başladı. Elektriğin olmadığı bölgelerde tabletler güneş enerjili şarj cihazlarıyla birlikte teslim edildi. WEF yayınladığı raporda, benzer uygulamaların daha fazla devreye alınması gerektiğini ve uzaktan eğitimin kolaylaştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.