Elazığ ve Malatya ile yeniden hatırladığımız deprem, akıllara zorunlu deprem sigortasını getiriyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, Elazığ ve Malatya’daki hasar tespitlerine ilişkin bilgi verirken zorunlu deprem sigortasında merak edilenleri cevapladı.

Depremin gerçekleştiği toplamda 41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ ve Malatya’da DASK ekipleri sahaya inerek hızla hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler (Fotoğraf: İHA)


DASK Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler’in verdiği bilgilere göre; Elazığ’da 123 bin konutun 43 bininde (yüzde 35), Malatya’da ise 165 bin konutun 63 bin tanesinde (yüzde 38) zorunlu deprem sigortası bulunuyor.

İSTANBUL'DA YÜZDE 4 ARTTI


Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortalılık oranı yüzde 54 seviyesinde bulunuyor. Mevcut 17 milyon 682 bin konutun 9.5 milyonu zorunlu deprem sigortası kapsamında bulunuyor. İstanbul’daki konutların ise yüzde 67’si zorunlu deprem sigortasına sahip. İstanbul’daki poliçe adedi de 2.5 milyona ulaştı. 26 Eylül'de 5.8 şiddetinde bir depremle sallanan İstanbul'da DASK oranı o tarihten sonra yüzde 4 artışla yüzde 63'ten yüzde 67'ye çıktı.

Sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre bu artışın iki önemli nedeni var. Bunlardan ilki 5.8 şiddetindeki depremin ardından vatandaşlarda oluşan endişe. İkincisi ise yeni konut satışlarında yaşanan artış. Çünkü doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu doğal afet sigortası gerekiyor.