Corona virüsü salgını döneminde piyasa değeri katlanan görüntülü konuşma uygulaması Zoom, yatırımcısına büyük paralar kazandırdı. Kazanan isimlerden biri de Zoom'a yıllar önce yatırım yapan Hong Kong'un en zengin ismi "emlak kralı" Li Ka-shing olurken, bu kârlı yatırımın perde arkasında Solina Chau isimli bir kadın yer alıyor.

Zoom'un piyasa değeri salgın döneminde yaklaşık 48 milyar dolar artarak 70 milyar dolara ulaşırken, Li Ka-shing'in Zoom'daki hisselerinin değeri de 5,6 milyar dolara yükseldi. İngiliz Financial Times gazetesi, Zoom başta olmak üzere büyük getiri sağlayan yatırımları Ka-shing'in Horizons Ventures isimli bir risk sermayesi şirketi üzerinden yaptığını ve bu şirketin başında da 59 yaşındaki Solina Chau'nun bulunduğunu yazdı.


Li Ka-shing

STARBUCKS'TA BAŞLAYAN HİKAYE


Zoom'un kurucusu Eric Yuan ile ilk kez ABD'de Kaliforniya'da bir Starbucks'ta bir araya gelen Chau'nun bu şirkete ilk yatırımı 2013 yılında 8,5 milyon dolarla başladı. Zaman içinde yatırım miktarı artarken, bu riskli erken dönem yatırımların karşılığı misliyle alındı.

Chau'nun liderliğindeki Horizon Ventures, sosyal medya devi Facebook'a da 2007 yılında ilk yatırımını 60 milyon dolarla yaptı ve şirket 2012'de halka açıldığında bu yatırımın değeri beşe katlandı.

Google tarafından satın alınan yapay zeka şirketi DeepMind, Apple tarafından satın alınan Siri, Skype, Spotify, Slack, Impossible Foods ve Airwallex, Chau'nun çok erken dönemde yatırım yaptığı şirketler oldu.

İKİLİ 1990'LARIN İLK YARISINDA TANIŞTI


28 milyar dolarlık servetiyle şu an dünyanın en zengin 33. insanı olan Li Ka-shing, Chau ile 1990'ların ilk yarısında Pekin'de bir emlak projesi sırasında tanıştı.

91 yaşındaki Ka-shing son 10 yılda perakendeden enerjiye, altyapıdan teknolojiye 30 milyar dolarlık yatırım yaparken, yatırımların yönetilmesinde Chau'nun başındaki risk sermayesi şirketi Horizons Ventures önemli bir görev üstlendi.

Horizons Ventures 2002'de kurulduğunda, kurucularından biri de Solina Chau idi. Chau aynı zamanda, Li Ka-shing Vakfı'nın da başkanlığını yapıyor. Söz konusu vakıf, milyarca dolarlık yardım organizasyonları düzenledi.

Chau, FT'nin röportaj talebini kabul etmezken, tanıyanlar onu "Şirketin yaptığı yatırımlarla yakından ilgilenen enerjik bir anlaşma bağlayıcı. Ama hep perde arkasında kalır ve Li ailesinin aile işlerinden uzak durur. Alımlı ama ayrıca sıkı bir müzakerecidir. Kendisini geri planda tutması ve ağır başlılığıyla ünlüdür ancak yatırım yaptığı şirketlerin sadık bir iş ortağıdır" sözleriyle anlatıyor.

Chau, yatırım kararlarını ise şöyle anlatıyor: "Her zaman bir sonraki normal hakkında düşünüyoruz ve kurucuların başarı yolculuklarının parçası olmak istiyoruz."