İsviçre'de bazı iş insanlarının devletin şirketlere Covid-19'a karşı sağladığı maddi yardımı tefecilere ipotek olarak bıraktıkları lüks arabaları geri almak için kullandıkları ortaya çıktı.

Euronews'te yer alan habere göre İsviçre'de tefecilik yapan Cedric Domeniconi 20 Minutes gazetesine verdiği demeçte, salgın krizinin başladığı günlerde lüks araçlarını ipotek ederek kredi alan birçok KOBİ sahibinin, devletin şirketlere sağladığı kaynakları kullanarak borçlarını ödediklerini açıkladı.

İsviçre hükümeti, corona virüsüne karşı şirketlere 60 milyar İsviçre frangı maddi destek sağlamıştı.

[old_news_related_template title="İşte corona zenginleri" desc="Corona virüsü salgını tüm dünyayı sarsarken, çok az sayıdaki kişi bu süreçte servetlerine servet kattı. Çin'de ilaç, aşı ve tıbbi ürün geliştiricisi şirketlerin hissedarlarından Cui Jinhai, An Kong Li Wenmei ve Wang Jihua salgınla birlikte dolar milyarderleri listesine girdi. Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine göre, dünyanın en zengin 10 isminin yıl başından bu yana servet kaybı 163,3 milyar dolara ulaşırken, 500 kişilik listede 54 kişi servetlerini artırdı. Özellikle Çin'de ilaç ve tıbbi ürün üreticileri listede üst sıralara tırmandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/13/iecrop/cinicfoto_16_9_1584096974.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/iste-corona-zenginleri-5677556/"]

KAYIT DIŞI OLDUĞU İÇİN TESPİT EDİLEMİYOR


Ancak düşük faizli borcu alamadan önce nakit sorunu yaşayan küçük ve orta işletme sahipleri, hızlı bir şekilde kredi alabilmek için Ferrari ve Porsche benzeri arabalarını ipotek ederek tefecilere başvurdu.

Hükümet söz konusu desteğin borçları kapatmak için kullanılamayacağını açıklasa da, tefecilerden alınan borçlar kayıt dışı olduğu için bu ödemeler tespit edilemiyor.

[old_news_related_template title="Merkez bankalarından krizi durdurmak için olağanüstü adımlar" desc="Corona virüsü salgını nedeniyle küresel piyasalarda tarihi çöküşler yaşanırken, merkez bankaları da yangını kontrol altına almak üzere piyasalara rekor düzeyde para pompalamaya başladı. Son olarak ABD Merkez Bankası (FED) 5,4 trilyon dolarlık dev fonlama taahhüdüyle tarihi bir adım atarken, Japonya, Çin, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarından da olağanüstü önlemler geldi. TCMB de haftaya kritik bir toplantı yapacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/13/iecrop/dolaratesicfoto_16_9_1584084036.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/merkez-bankalarindan-krizi-durdurmak-icin-olaganustu-adimlar-5677198/"]