Gümrüklerde dün başlatılan ve tüm ithal ürünleri fiziki kontrol içeren "kırmızı hat"a yönlendiren uygulamada geri adım atıldı. Uygulama, fiilen ithalat yasağı anlamına gelirken, iş dünyasının karara itiraz etmesinin ardından geri adımın geldiği öğrenildi.

Sozcu.com.tr'ye konuşan Yetkilendirilmiş Yükümlü Derneği Başkanı Mehmet Altay Yegin, bir günlük aranın ardından Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) sahibi 497 firma için tekrar yeşil hattın bu sabah açıldığını söyledi.

Uygulama, Gümrük Bakanlığı'nın talimatı üzerine başlatılmıştı.

[old_news_related_template title="Gümrükçülerden 'kırmızı hat' isyanı" desc="İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği, ithalat işlemlerinin uzadığını ay sonuna kadar 'kırmızı hat' uygulamasının başladığını ifade etti. Dernek açıklamasında, 'Covid-19 sürecinde gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve temasın azaltılması için onlarca düzenleme yapılmışken kırmızı hat gibi eşyaya ve insana temasın kaçınılmaz olduğu bir uygulamaya gidilmesi gümrüklerde teması artıracak' dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel uygulama ile 'Fiilen ithalat yasağı' getirildiğini, nisanda cari açığın bu şekilde azaltılmaya çalışıldığını dile getirdi. Özel, 'Damattan ihracatın ithalatı karşılama oranı ve cari açık için mucize taktik' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/28/iecrop/shutterstock_533760538_16_9_1588052298.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/gumrukculerden-kirmizi-hat-isyani-5778735/"]

DÜN TÜM ÜRÜNLER KIRMIZI HATA YÖNLENDİRİLDİ


Türkiye'de dış ticaretin yüzde 40'ını YSS sahibi firmaların yaptığını belirten Yegin, diğer firmalar için kırmızı hata yönlendirme uygulamasının devam edip etmediği konusunda henüz bilgi edinmediklerini belirtti.

Dün başlatılan uygulamanın hatalı olduğunu belirten Yegin, geri adım atılmasını olumlu karşıladıklarını dile getirdi.

Mevcut yeşil hat ile az belge ve az fiziki kontrol sayesinde hızlı işlem yapılabildiğini belirten Yegin, "Eskiden YSS sahibi firmaların dört konteynerinden biri kırmızı hata yönlendirilirken, dün tümü birden kırmızıya yönlendirildi" dedi.

[old_news_related_template title="Nisan'ın ilk yarısında ihracat yüzde 40 düştü" desc="Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de corona virüsü salgınının yurt dışına mal ve hizmet satışındaki olumsuz etkisi şiddetleniyor. Mart'ta yüzde 17,8 gerileyen ihracat, 1-15 Nisan döneminde de yüzde 39,9 geriledi. İhracattaki bir numaralı sektör olan otomotivdeki ihracat düşüşü yüzde 72,3'e ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/16/iecrop/shutterstock_708817909-1_16_9_1587025124.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/nisanin-ilk-yarisinda-ihracat-yuzde-40-dustu-5752060/"]

MÜŞAVİRLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ


Corona virüsü salgınının etkisiyle nisanda ihracat sert şekilde düşerken, gümrüklerde ithalatı mayıs başına kadar fiilen imkansızlaştıracak bir adım atılması tartışmalara neden olmuştu.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği, konuya ilişkin dün akşam açıklama yaparak “Covid-19 sürecinde gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve temasın azaltılması için onlarca düzenleme yapılmışken kırmızı hat gibi eşya ya ve insana temasın kaçınılmaz olduğu bir uygulamaya gidilmesi gümrüklerde temasta artış yaşanacağı göz önüne alınarak üyelerimizin gerekli tedbirleri almasında fayda görülmektedir” ifadelerini kullanmışlardı.

“CARİ AÇIK İÇİN MUCİZE TAKTİK”


CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuya ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada “fiilen ithalat yasağı” getirildiğini, Nisan’da cari açığın bu şekilde azaltılmaya çalışıldığını dile getirmişti.