Japonya Merkez Bankası (BoJ), Covid-19 pandemisinin etkilerine karşı ekonomiyi canlandırmaya yönelik önlemlerine yenisini ekledi ve yıllık 80 trilyon yenlik devlet tahvili alım limitini sınırsıza çıkardı.

Covid-19 pandemisinin derinleşen ekonomik etkilerine karşı tahvili alım limitini kaldırarak parasal canlandırma önlemlerini genişleten BoJ, şirket tahvili alımlarını yaklaşık 3 kat artışla, yaklaşık 186 milyar dolara karşılık gelen 20 trilyon yene çıkardığını açıkladı.

BoJ açıklamasında, uzun dönemli faiz oranını "yüzde sıfır"a yakın tutmak için "BoJ, bir üst limit belirlemeden devlet tahvillerini gerektiği kadar alacak" denildi.

BoJ'un yanında, diğer ülkelerde de önlemlerin genişletilmesiyle Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.2 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.1 yükseldi.

Küresel piyasalar bu hafta, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yapacakları toplantılara ve açıklanacak yeni önlem paketlerine odaklanacak. Fed'in bu haftaki toplantısı çarşamba günü sona erecek, ECB'nin toplantısı perşembe günü yapılacak.


ABD 6 NİSAN'DA BAŞLADI


ABD Merkez Bankası (Fed), yabancı merkez bankalarının corona virüsü krizi süresince dolara erişimini sağlayacak bir imkan başlatmıştı. Buna göre yabancı merkez bankaları ellerindeki ABD Hazine tahvilleri karşılığında gecelik dolar alabiliyor.

Program 6 Nisan’da devreye girdi ve en az 6 ay boyunca faal olacak.

Fed’den yapılan açıklamada, bu imkan ile dolar takas (swap line) imkanına sahip olmayan ülkelerin de dolara erişim sağlayabileceğine dikkat çekilerek, “(bu imkan) menkul kıymetlerin açık piyasada satışı dışında alternatif ancak geçici bir ABD doları kaynağı oluşturarak ABD Hazine tahvili piyasasının sorunsuz işlemesine yardımcı olacak” denilmişti.

[custom_content title="DEVLET TAHVİLİ NEDİR?" desc="Devlet tahvili, devletin 1 yıldan uzun vadeli borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan borçlanma senetlerine deniyor. Bu finansal araç uygulamasında devlet belirtilen tarihte -vade- faiz getirisiyle beraber ödeme yapmayı garanti ediyor. Devlet tahvillerinden tüzel kişiler faydalanabildiği gibi, bankalar da tahvilleri bilançolarının aktif kaleminde yatırım aracı olarak bulundurabiliyor. Devlet tahvilleri sabit faizli, değişken faizli olabildiği gibi dövize endeksli de olabilir."]

(DHA-sozcu.com.tr)

[old_news_related_template title="Japon bilim kurulundan 'ekonomik' tavsiye" desc="Japonya’da corona virüsü için Başbakan Shinzo Abe’ye danışmanlık yapan uzman kurulun başında olan Dr. Shigeru Omi Başbakan'a ekonomik gerekçelerle karantina uygulamasını tavsiye etmeyeceğini söyledi. Omi, virüsü ortadan kaldırmanın imkansız olduğunu savundu ve ekonomideki çöküşü büyütmemek gerektiğini vurgulayarak, “Salgınla mücadele ile sosyo-ekonomi arasında denge kurmalıyız” diyerek karantinaya karşı çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/24/iecrop/reuters-corona_16_9_1587733912.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/japon-bilim-kurulundan-ekonomik-tavsiye-5772223/"]

[old_news_related_template title="Fed dünyaya ABD tahvili karşılığı dolar verecek" desc="Corona virüsü salgını sırasında küresel dolar talebini karşılamak üzere 14 ülkenin merkez bankasıyla swap line (takas hattı) kuran ABD Merkez Bankası (Fed), diğer ülke merkez bankalarının da dolara erişimi için bir adım attı. Yabancı merkez bankaları ellerindeki ABD Hazine tahvilleri karşılığında dolar alabiliyor olacak ancak Türkiye elindeki ABD tahvili miktarını Washington ile ilişkilerin gerilmesi üzerine 77 milyar dolar seviyesinden 2,8 milyar dolara kadar düşürdüğü için bu imkandan sınırlı şekilde yararlanabilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/31/iecrop/shutterstock_1631119204_16_9_1585662693.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/fed-dunyaya-abd-tahvili-karsiligi-dolar-verecek-5716095/"]