Corona virüsü salgını nedeniyle zor duruma düşen birçok kişi ve kuruluş kredi için bankaların yolunu tuttu ancak kamu ve özel bankalar arasındaki fark giderek açılıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 3-10 Nisan haftasında kamu bankalarının TL kredi hacmi (yeni açılan kredilerden kapatılan krediler çıkarılarak hesaplanıyor) 19,6 milyar TL artışla haftalık bazda rekor kırdı. Böylece 6 Mart-10 Nisan döneminde kamu bankalarının TL kredi hacmi artışı 73,7 milyar TL'ye ulaştı.



3-10 Nisan haftasında özel bankaların TL kredi hacmi ise 1,2 milyar TL azaldı. 6 Mart-10 Nisan döneminde özel bankalarının TL kredi hacmi artışı 19,8 milyar TL oldu.

Son iki haftada kamu bankalarının TL kredi hacmi 28,5 milyar TL artarken, özel bankaların TL kredi hacmi 5 milyar TL azaldı.

10 Nisan itibarıyla kamu bankalarının yabancı para cinsinden krediler dahil toplam kredi hacmi 1 trilyon 344 milyar TL’ye yükselirken, özel bankalar için bu rakam 1 trilyon 593 milyar oldu.

[old_news_related_template title="Merkez faizi tek haneye düşürdü ama kredi faizleri yükselişte" desc="Merkez Bankası iki hafta önce politika faizini yüzde 9,75'e çekti ancak kredi faizlerinde son dönemdeki yükseliş dikkat çekiyor. Bankaların ortalama ihtiyaç kredisi faizleri son bir ayda 1,25 puan artarak yüzde 15,35 seviyesine yükseldi. Üstelik bu ortalama rakam, kamu bankalarının salgın nedeniyle başlattığı özel kampanyalardaki düşük oranlar da dikkate alınarak hesaplanıyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, kredi faizlerindeki artışın işletmelerin kapanması ve artan işsizliğin getirdiği riskle ilişkili olduğunu, pratikte kredi faizlerinin TCMB'nin açıkladığı ortalama oranın çok üzerinde olduğunu söyledi. Nitekim, özel bir bankadan 10 bin TL'lik 12 ay vadeli bir ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizde, vergi, kredi tahsis ve sigorta ücreti dahil edildiğinde yıllık maliyet yüzde 28'e kadar yükseliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/03/iecrop/shutterstock_752493973_16_9_1585917666.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/merkez-faizi-tek-haneye-dusurdu-ama-kredi-faizleri-yukseliste-5722750/"]

 

RİSK ARTIŞI ÖZEL BANKALARI ETKİLİYOR


Sozcu.com.tr’ye konuşan iktisatçı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, bankaların kredi faizlerini belirlerken sadece merkez bankası fonlama faizlerine ya da mevduat faizlerine bakmadığını, kredi piyasasındaki gelişmeleri ve ekonomideki gidişatı dikkate aldığını hatırlatmıştı.

Salgın nedeniyle birçok işletmenin kapandığı ve birçok insanın da işsiz kaldığı koşullarda kredi geri dönüşlerinde sorun olma ihtimalinin artacağını ve bu nedenle bankaların kredi arzının doğal olarak azalacağını belirten Uzunoğlu, “risk artışı nedeniyle kredi faizleri de artıyor” demişti.

HÜKÜMET TEPKİ GÖSTERMİŞTİ


Geçtiğimiz günlerde hükümetten özel bankalara üst üste tepkiler gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Özel bankalar bu süreçte hiç de iyi bir imtihan vermiyorlar. Ülkemizin ve milletimizin içinden geçtiği bu zor dönemde özel bankaların da üzerlerine düşeni yapmasını bekliyoruz." derken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Vatandaşlarımızın özel bankalarla yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Bu dönemde vatandaşlara destek olmayı geçtik, mevduatını bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz. Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizin bilinmesini isteriz."