Corona virüsü salgınında ölüm ve vaka sayılarında havaların da soğumasıyla beraber artış yaşanmaya başladı. Birçok ülke ‘yeni normal’e dönüş çabalarını bir kenara bırakıp, karantina uygulamalarına geri dönmek zorunda kaldı. Corona virüsü ile mücadele devam ederken aşı çalışmaları da hız kazandı. Aşı çalışmaları bir yandan sürerken aşıyı dünyanın dört bir yanına dağıtması beklenen kargo şirketlerinde ise panik hakim.

Önce Biontech ve Pfizer ortaklığıyla geliştirilen corona virüsü aşısı dünyaya umut aşılarken; hemen ardından Moderna şirketinden de sevindirici haberler geldi. Elde edilen iki aşı da yüzde doksan beş oranında etkili olmayı başardı. Pfizer-Biontech tarafından geliştirilen aşı -70 derece sevk edilebilirken buzdolabı sıcaklığında 5 gün dayanabiliyor.

Moderna şirketinin ürettiği aşı ise 30 gün boyunca buzdolabı sıcaklığında saklanabileceği gibi altı aya kadar kullanım için -20 derece muhafaza edilebiliyor. Fakat CoronaVac isimli aşının bu iki aşıya da rakip olabileceği ifade ediliyor. Aşının araştırmalarına katılan Gang Zeng isimli araştırmacı aşının 2-8 derece sıcaklıkta üç yıl boyunca muhafaza edilebileceği için rakip aşılardan öne geçeceğini düşünüyor.

Moderna'nın ürettiği Covid-19 aşısının önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Fotoğraf: Reuters

TIACA’NIN ANKETİNDEN ÇIKAN SONUÇ KARAMSAR


Uluslararası Hava Kargo Birliği (TIACA) aşı ve ilaç lojistiği üzerine çalışan Pharma.Aero ile birlikte aşıların dağıtımı konusunda ‘Project Sunray’ adında bir çalışma başlattı. Proje kapsamında 181 havayolu ve nakliye şirketinin katıldığı hava Taşımacılığı Hazırlık anketi düzenlendi. Ankete göre aşıların taşınmasında ciddi bir endişe hakim. Endüstrinin yalnızca yüzde 28’i bu aşıları taşımaya hazır olduklarını düşünüyor.