İşçinin son kalesi olarak görülen kıdem tazminatının geleceği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın işçi ve işveren taraflarını bir araya getirdiği sarayda tartışmaya açıldı.

Erdoğan, işçi ve işveren sendikalarının karşı çıktığı kıdem tazminatı fonuna yönelik görüşleri direkt işçi ve işveren temsilcilerinden dinledi.

Uzlaşma sağlanamayan görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan işçi ve işveren temsilcisi başkanlara, “Kendi aranızda bir kez daha değerlendirin. Biz de kendi aramızda değerlendirelim” dedi. Başkanlar, toplantı biter bitmez kendi aralarında görüşmelere başladı.

[old_news_related_template title="Kıdem tazminatında kritik gün" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile beraberindeki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akyol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile Beştepe'de bir araya gelecek. Kıdem tazminatı reformunun masaya yatırılması beklenen görüşme milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/17/iecrop/kolajicfoto_16_9_1592376170.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kidem-tazminatinda-kritik-gun-5878680/"]

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işvereni temsil eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akyol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ı dün Beştepe diye ifade edilen Cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya getirdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da katıldığı toplantıda AKP’nin hazırlayıp sosyal taraflara görüş için sunduğu kıdem tazminatı fonu ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) görüşüldü.

[old_news_related_template title="5 soruda kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili bilinenler" desc="Çalışanların kıdem tazminatında üçte bir oranında kesinti yapılmasını içeren yeni düzenleme hükümet ve sendikalar tarafından görüşüldü. Çalışanlar tarafı düzenlemeye sert bir şekilde tepki gösteriyor. Sözcü gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Özcan kıdem tazminatı konusunun uzun süredir tartışıldığını belirtirken, 'Ortada tartışılması gereken, çözüm bekleyen bir sürü konu var. Ancak 2022 yılında yürürlüğe girmesi, gereken bir konu tartışılıyor. Bu bana göre bugünün konusu değil. İlgiyi başka tarafa çekmek için atılan bir adım.' ifadelerini kullandı. İşte 5 soruda yeni kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili bilinenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/11/iecrop/shutterstock_1752026360_16_9_1591855893.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/5-soruda-kidem-tazminati-duzenlemesiyle-ilgili-bilinenler-5868003/"]

MUTABAKATIMIZ YOK


Milyonlarca özel sektör çalışanı ile gelecekte iş hayatına atılacak gençleri yakından ilgilendiren kıdem tazminatı için AKP, iki ayrı seçenekten oluşan formülleri hazırlamıştı.

Toplantıda bu iki ayrı formüle yönelik işçi ve işveren temsilcilerinin görüşleri istendi. Görüşmede Türk-İş Başkanı Atalay’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Siz sosyal taraflar mutabakata varmadan bu konu önümüze gelmesin dediniz. Bizim bu konuda mutabakatımız yoktur” dediği, Hak-İş, TİSK ve TOBB başkanlarının da mutabakatın olmadığına yönelik görüşlerini dile getirdikleri öğrenildi.

[old_news_related_template title="DİSK'ten kıdem tazminatı açıklaması" desc="Yeni kıdem tazminatı görüşmelerine çağrılmayan DİSK, konu hakkında yazılı açıklama yaptı. DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu tarafından yapılan açıklamada, 'İşçinin alın terinin, emeğinin karşılığı olan kıdem tazminatını kimseye yedirmeyiz.' ifadeleri kullanıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/11/iecrop/kapakaa_16_9_1591876408.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/diskten-kidem-tazminati-aciklamasi-2-5868847/"]

İKİ SEÇENEKLİ FORMÜL


AKP, iki ayrı seçenekten oluşan formüller hazırlamıştı. Toplantıda bu iki ayrı formüle yönelik işçi ve işveren temsilcilerinin görüşleri istendi.

Formüllerden ilkine göre çalışanların 30 günlük kıdem tazminatının 11 günü kıdeme kesilecek, geri kalan 11 gün ise tamamlayıcı emeklilik sistemine aktarılacak.

İsteğe bağlı olarak uygulanacak ikinci modelde ise işveren brüt ücretin yüzde 8.33’ü yerine yüzde 4’ünü kıdem olarak ödeyecek.