Körfez’in petrol zengini 6 ülkesi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman, son yıllarda göçmen işçilerin cazibe merkezi haline gelmişti. ABD ve Avrupa’dan uzmanları, yüksek maaşlarla önemli projelerde görevlendiren bu ülkeler, corona virüsü salgınından sert etkilendi.

DEV PROJELER BİRER BİRER DURDU


Bloomberg’de yer alan habere göre, Körfez ülkeleri için işler tersine dönmeye başladı. Avrupa’nın önde gelen analiz kuruluşlarından Oxford Ekonomi’nin hazırladığı raporda, petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte bu ülkelerdeki dev projelerin birer birer durduğu belirtildi. Bunun sonucu olarak, yüksek maaşlarla Körfez ülkelerine gelen batılı uzmanlar birer birer buralardan ayrılmaya başladı.

[old_news_related_template title="Dubaili şirketler iflasın eşiğinde" desc="Zenginliğin ve lüksün sembolü olan Dubai’de ekonomi, corona virüsü salgınından çok kötü etkilendi. Dubai Ticaret Odası’na göre emirlikteki şirketlerin yüzde 70’i, önümüzdeki 6 ay içinde kapanmayı bekliyor. Hem Dubai hükümeti hem de Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi teşvik paketleri açıklasa da şirketlerin çok daha fazla desteğe ihtiyacı var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/22/iecrop/dubai-reuters_16_9_1590140282.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/dubaili-sirketler-iflasin-esiginde-5830027/"]

‘KARANTİNA VE PETROL FİYATLARI ETKİLEDİ’


Oxford Ekonomi’nin Ortadoğu uzmanı Scott Livermoore’un kaleme aldığı raporda, “Körfez ülkeleri göçmen işçilere bağımlı olduğu için buralarda yurt dışından gelen çok sayıda çalışan vardı. Ancak corona virüsü salgınıyla birlikte hem uygulanan karantina hem de petrol fiyatlarının çakılması ekonomiyi vurdu. Göçmen işçiler de buralardan ayrılmaya başladı. Bunun sonucunda Körfez’deki nüfus önemli ölçüde azalabilir” denildi.

İŞSİZLİK YÜZDE 13’Ü AŞABİLİR


Tahminlere göre göçmenlerin ayrılmasıyla birlikte nüfusta yüzde 4 ile (Suudi Arabistan ve Umman) ile yüzde 10 (Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri) arasında azalma olacak. Körfez ülkelerinde işsizliğin yüzde 13’ü aşması bekleniyor.

[old_news_related_template title="Suudi Arabistan ekonomik tedbirler alacak" desc="Corona virüsü salgını ile aynı dönemde yaşanan petrol krizine bağlı olarak, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Suudi Arabistan'da ekonomik sıkıntılar baş göstermeye başladı. Suudiler ülke ekonomisini desteklemek için KDV'yi yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkaracak ve kamu çalışanlarına verilen aylık 267 dolarlık (1.893 TL) geçim ödeneğini askıya alacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/11/iecrop/hp21hp21hp12hp2hp_16_9_1589186544.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/suudi-arabistan-ekonomik-tedbirler-alacak-5807028/"]

BİRÇOK SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK


Oxford Ekonomi’nin raporunda, özellikle gelirleri yüksek olan yönetici sınıfındaki yabancı uzmanların ayrılmasının yan etkileri de olacak. Lüks otellerden restoranlara ve emlak sektörüne kadar birçok alanda talebin ciddi şekilde düşmesi üzerine fiyatlar üzerinde baskı oluşması muhtemel.

Körfez ülkelerinin nüfus sayıları:

Suudi Arabistan: 33 milyon 700 bin
Birleşik Arap Emirlikleri: 9 milyon 630 bin
Umman: 4 milyon 830 bin
Kuveyt: 4 milyon 140 bin
Katar: 2 milyon 780 bin
Bahreyn: 1 milyon 570 bin

*Rakamlar Dünya Bankası’ndan alınmıştır.