ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Malezya'nın varlık fonu olan 1MDB'deki büyük yolsuzluk skandalındaki rolü nedeniyle ABD Adalet Bakanlığı ve finansal otoritelere 2 milyar dolardan fazla ödeme yapmak üzere bir anlaşmaya vardı.

2 yılı aşan uzun pazarlıkların ardından bankanın suçunu kabul etmesiyle sonuçlanan anlaşmanın, Goldman Sachs'ın skandala ilişkin yolsuzluk ve rüşvet soruşturması nedeniyle ABD'de mahkumiyetten kurtulmasını sağlayacağı belirtildi.

THE NEW YORK TİMES: TARİHTE BİR İLK, BANKA İÇİN KARA LEKE


The New York Times, Goldman Sachs'ın merkezi şirket değil Asya birimi üzerinden anlaşmayı yaptığını, resmi açıklamanın yarın (22 Ekim Perşembe) yapılacağını, bu anlaşmayla birlikte bankanın ilk kez ABD'de bir federal soruşturmada suçunu kabul ettiğini, banka tarihi açısından bir kara leke olduğunu yazdı.

Banka ve bakanlıktan Bloomberg'in konuya dair sorularına yanıt verilmedi.

MALEZYA'DA DA 2,5 MİLYAR DOLAR ÖDEMEYİ KABUL ETMİŞTİ


Goldman Sachs, Malezya'daki soruşturma kapsamında da bu yılın temmuz ayında varılan anlaşma kapsamında 2,5 milyar dolar ödemeyi kabul etmiş, Malezya makamları da Goldman Sachs hakkındaki suçlamaları eylülün ilk yarısında düşürmüştü.

ABD'li bankanın, ABD Adalet Bakanlığı ve Malezya'nın yanı sıra diğer ajanslara yapacağı ödemelerle birlikte toplam bedelin 5 milyar doları bulabileceği belirtildi.

DÖNEMİN BAŞBAKANI VARLIK FONUNU CEBİNE AKTARMIŞTI

Banka hakkındaki soruşturma, Malezya'nın varlık fonu olan 1MDB'nin 2012 ve 2013 yıllarında yaptığı 6,5 milyar dolarlık borçlanmayla ilgili. Banka, bu borçlanmaya aracılık ederek 600 milyon dolar kazanmış ancak varlık fonunun kaynaklarının dönemin Malezya Başbakanı Necip Rezak'a yakın isimlere aktarıldığı ortaya çıkmıştı.

Paranın dünya genelinde emlak, mücevher ve sanat eserlerine yatırıldığı ABD, Avrupa ve Asya'daki soruşturmalar sonucu ortaya çıkartılmıştı.

BAŞBAKANA HAPİS CEZASI


Goldman Sachs ise konuyla ilgili çalışanlarını suçlamış, eski bir Goldman çalışanı da ABD'de konuyla ilgili olarak kara para aklama ve rüşvetten ceza almıştı.

2009-2018 yılları arasında Malezya Başbakanı olarak görev yapan Rezak, Temmuz 2020'de yolsuzluk, rüşvet ve usulsüzlük başta olmak üzere 7 ayrı suçtan 12 yıl hapis cezası ve 50 milyon dolar para cezası almıştı. Bu karar şu an temyiz aşamasında bulunuyor.

VAN GOGH VE MONET TABLOLARI ALMIŞLAR


Varlık fonundan aktarılan paralarla ünlü ressamlar Vincent van Gogh ve Claude Monet'nin tablolarının yanı sıra mega lüks yat, piyano, mücevher alındığı ortaya çıkmıştı.

NYT ayrıca, parayla ABD'nin en lüks semtlerinden Beverly Hills'de bir butik otel satın alındığını belirtti.

TRUMP'IN BAĞIŞÇISI SORUŞTURMAYI KAPATMAK İÇİN LOBİ YAPMIŞ


2016'da Donald Trump'ın seçim kampanyasına en büyük bağışı yapan isimlerden biri olan Elliott Broidy de dün dış lobi yasalarını ihlal etmek için komplo kurma ve Trump yönetimini 1MDB soruşturmasını sonlandırmak üzere ikna etmek için Malezyalı iş adamı Jho Low'dan 9 milyon dolar aldığını itiraf etmişti.

Necip Rezak'a yakın bir iş adamı olan Jho Low, 1MDB soruşturmasının da kilit isimleri arasında yer alıyordu.

Jho Low, geçen sene ABD'deki soruşturma kapsamında el konulan 900 milyon dolarlık varlığından feragat etmeyi kabul etmişti.

Dahası, Low'un Kasım 2012'de 1MDB için üçüncü tahvil ihracı için Goldman Sachs yetkilendirilmeden sadece birkaç hafta önce New York'ta bankanın binasında Goldman Sachs'ın o dönemdeki yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Lloyd C. Blankfein ile buluştuğu ortaya çıkmıştı.

[old_news_related_template title="Malezya'nın eski başbakanı yolsuzluktan suçlu bulundu, hapis cezası gündemde" desc="2009-2018 yılları arasında Malezya'nın başbakanı olarak görev yapan Najib Razak, bugün hakim karşısına çıktı... Yolsuzluk, rüşvet ve usulsüzlük başta olmak üzere 7 suçtan yargılanan Razak bunlardan suçlu bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/28/iecrop/najib-reuters_16_9_1595918665.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-malezyanin-eski-basbakani-yolsuzluktan-suclu-bulundu-hapis-cezasi-gundemde-5956510/"]