Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs'ta fiyatı bir önceki aya göre en çok artan ürün, yüzde 40,87'lik oranla çilek oldu.

Çileği yüzde 27,19'luk fiyat artışıyla havuç takip etti.

Mayıs'ta fiyatı yüzde 13,29 oranında artan elma üçüncü sırada yer alırken, yüzde 13,26'lık artışla çocuk tişörtü ve yüzde 11,94'lük artışla çocuk elbisesi dördüncü ve beşinci sıraları aldı.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,10 arttı.

ÇİLEK MAYIS'TA GÜNDEM OLMUŞTU


Ilık ve tuzlu suda bekletilen çileklerden böcek çıktığına dair iddialar, sosyal medyada geçen ay gündem yaratmış ve bu dönem üretilen çileklerin sağlıklı olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açmıştı.

Sözcü'ye konuşan Kahramanmaraş Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan, bu yıl tüm dünyada çok fazla çilek talebi olduğunu, çileğe dair bu iddiaların çilek fiyatını düşürmek için ortaya atıldığını öne sürmüştü. Kaplan, çileğin oldukça hassas bir meyve olduğunu, bu sebeple de çilekte böceğin olamayacağını savunmuştu.

Uludağ Üniversitesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalında Profesör olan Mustafa Tayar ise "Benim kişisel yorumum birisi çilek üzerine oyun oynuyor. Çilek iyi bir C vitamini kaynağıdır. Şu günlerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden söz ediyoruz" demişti.

[old_news_related_template title="Sosyal medyayı ayağa kaldıran çilek deneyinin sahte olduğu ortaya çıktı" desc="Geçen hafta sosyal medyada büyük tartışmaya yol açan çilek deneyinin kurgu olduğu ortaya çıktı. Meğer videoyu yayan kişi, böcekleri suya sonradan koymuş..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/28/iecrop/cilek_16_9_1590672917.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/sosyal-medyayi-ayaga-kaldiran-cilek-deneyinin-sahte-oldugu-ortaya-cikti/"]

[old_news_related_template title="Çilekte neler oluyor? İddialar doğru mu?" desc="Çileği tuzlu suya attıktan sonra içinden böcek çıkan bir video internette paylaşma rekorları kırdı. Üreticiler ve akademisyenlerin ise videoya ilişkin kuşkuları var. Kahramanmaraş Türkoğlu Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kaplan bu yıl vitamin deposu çileğe olan talepten dolayı fiyatların düşürülmeye çalışıldığını söylüyor. Uludağ Üniversitesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalında Profesör olan Mustafa Tayar ise videonun güvenilir olmadığını ifade ederken, 'Benim kişisel yorumum birisi çilek üzerine oyun oynuyor. Çilek iyi bir C vitamini kaynağıdır. Şu günlerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden söz ediyoruz' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/27/iecrop/cilek-foto-sozcu_16_9_1590567461.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/cilekte-neler-oluyor-iddialar-dogru-mu-5838980/"]