Reuters'a bilgi veren bankacılar TCMB'nin yaptığı bu değişikliğin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun  (BDDK) yurt dışı swap limitleri ve Aktif Rasyosu düzenlemelerinin ardından geldiğine dikkat çektiler.

BDDK düzenlemelerinin ardından bankaların TCMB ile vadede TL satım yönünde işlem tutarları artmıştı. Bu artışla birlikte yurt içi limit artışları da beklentiler arasına girmişti.

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre işlem limitleri yaklaşık 5 milyar dolar artmış oldu.

[old_news_related_template title="1 Mayıs yaklaşıyor... Özel bankalar ne yapacak?" desc="BDDK, 18 Nisan'da duyurduğu düzenlemeyle bankaları kredi vermeye zorlayacak bir adım attı. Belirlenen Aktif Rasyosu isimli yeni oranı kamu bankaları tutturmuş durumda iken bazı özel bankalar oranın altında. 1 Mayıs'ta uygulamaya girecek yeni düzenleme nedeniyle ceza ödememek için özel bankaların adım atması gerekiyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan ekonomist Haluk Bürümcekçi, karar sonrasında özel bankaların ilk etapta düşünüldüğü gibi daha çok kredi vermek yerine şirket ve devlet borç kağıtlarının alımını tercih edebileceğini söyledi. Yani bankalar oranı tutturmak için kredi musluklarını açmak yerine şirket ve devlet borç kağıtlarını satın alabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/20/iecrop/para-shutter_16_9_1587384408.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/ozel-bankalar-ceza-odememek-icin-ne-yapacak-5760150/"]

BDDK DÜZENLEMESİ


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu hafta sonu "corona virüsü salgınının ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak için" bankaların verdikleri krediler, tahvil portföyleri ve TCMB swap işlemlerinin toplamını mevduat büyüklüğü ile kıyaslanacak düzenlemeye gitmişti.

BDDK 12 Nisan'da ise Türkiye'deki bankaların yabancı bankalar ile yaptıkları dolar-TL para takası işlemlerin hacmini tekrar kısıtlama kararı almış ve TL alım yönünde yapılan işlemlerin özkaynaklara oranını yüzde 10'dan yüzde 1'e indirmişti.

BDDK ayrıca Türk bankalarının döviz alım - TL satım yönündeki kontratların büyüklüğünü özkaynaklara olan oranını yüzde 10 seviyesinden, vadesine 7 gün kalanlar için yüzde 1'e, 30 gün kalanlar için yüzde 2'ye indirmişti. Vadesine 1 yıl kalan işlemlere ise yüzde 10 sınırı koymuştu. (REUTERS)


[old_news_related_template title="Özel bankalar için kredi düzenlemesi" desc="Hükümet tarafından uzunca bir süredir beklendiği kadar kredi vermedikleri için eleştirilen özel bankalar için düzenleme getirildi. Yeni tanımlanan 'Aktif Rasyosu' kararına göre özel bankalar yüzde 100 oranını tutturmak için topladıkları mevduata göre daha fazla kredi ya da Hazine'ye borç vermek zorunda kalacak. Bazı bankalar hali hazırda Aktif Rasyosu kuralına uyarken, bazılarının uymadığı öğrenildi. Kurala uymayanlara ise ceza kesilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/18/iecrop/para-shutter_16_9_1587203176.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bddkdan-hesaplama-karari-5756696/"]