Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre Türk Lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirildi.

Türk Lirası zorunlu karşılıkların kaynağı yurt içi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın olan standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi.

Türk Lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirilmesi ile piyasaya 1,7 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite verilmesi ve piyasadan 4,5 milyar Türk lirası likidite çekilmesi öngörülüyor.

[old_news_related_template title="Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık hamlesi ne anlama geliyor?" desc="Merkez Bankası bankaların döviz hesapları için Merkez'e yatırdığı zorunlu karşılıklardan komisyon alacağını duyurdu. Bankalar döviz karşılıkları için komisyon ödeyeceğinden döviz mevduat hesaplarındaki faizlerin de aşağı çekilmesi bekleniyor. Yani vatandaşın döviz hesabı için banka artık bir komisyon ödeyecek ve bu komisyonun da faiz oranlarına yansıması bekleniyor. Uzmanlar vatandaşın faiz getirisinden ziyade parasının değerini koruması için bankalarda döviz tuttuğunu söylerken kararın dolara talebi azaltmayacağını vurguluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/03/iecrop/shutterstock_1587223993_16_9_1578031844.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/merkez-bankasinin-zorunlu-karsilik-hamlesi-ne-anlama-geliyor-5545569/"]