Ekonomik kriz nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı ve batık kredi miktarı her geçen gün artarken, bankaların kara listesine düşen yüz binlerce borçluya yönelik af talebi iktidarın ortağı MHP’den geldi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ekonomik durgunluk nedeniyle zora düşüp kredi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar, esnaf, sanayiciyi ve çiftçiye yönelik yeni bir sicil affı getirilmesi gerektiğini söyledi. Borçluları kara listeden kurtaracak bir sicil affının çıkarılması halinde piyasada önemli bir rahatlama yaşanacağını ifade eden Kalaycı, bankalardaki batık kredi oranının bir yılda yüzde 3.8’den yüzde 5.3’e çıktığını, KOBİ kredilerindeki batığın ise yüzde 10.14’e yükseldiğini bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen bankacılık ve sermaye piyasalarına yönelik yasa teklifini değerlendiren Kalaycı, ekonomideki durgunluk nedeniyle bankaların geri dönmeyen kredilerinde büyük artış olduğunu, piyasayı rahatlatmak için geçen yıl çıkarılan finansal yeniden yapılandırma düzenlemesinden ise henüz istenen sonucun alınamadığını söyledi. 2020’nin ekonomideki toparlanmanın daha güçlü bir şekilde hissedileceği bir yıl olmasını beklediklerini ifade eden Mustafa Kalaycı, sicil affı talebini şu sözlerle dile getirdi:

ESNAF, ÇİFTÇİ SIKINTIDA


“Vatandaşımızı, esnafımızı, sanayicimizi, çiftçimizi rahatlatacak kararlara ihtiyaç var. Nedir mesela? Şu anda sicil affı beklentisi var. Malum kredi taksitini ödeyemeyen, çekini ödeyemeyen birisi risk merkezi kayıtlarına giriyor, borcunu ödese bile 5 yıl kredi kullanamıyor, çek kullanamıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılmasının ben çok faydalı olacağını düşünüyorum. Aynı şekilde KOBİ’lerde çok sıkıntı var. KOBİ kredilerinde takipteki kredi oranı yüzde 10.14, yani genel ortalamanın 2 katı düzeyinde. Tabii ki çiftçimiz sıkıntıda. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının uygun şartlarda ve uzun vadede yapılandırılmasını bekliyorlar. Mevcutta bir yapılandırma uygulaması var ama cazibesi yok. Bir kanunla çiftçimizi rahatlatacak daha cazip bir yapılandırma getirelim diyorum.”

BATIK KREDİ UYARISI


MHP Milletvekili Kalaycı, ödenmediği için bankaların takibine düşen kredi oranlarındaki artışın da önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Kredi artış hızının yavaşlaması ve ekonomideki durgunluğun etkisiyle takipteki kredi alacaklarında önemli artış olduğunu ifade eden Kalaycı, zamanında ödenemediği için takibe düşen kredi tutarının 2018 yılında 96.6 milyar lirayken 2019 sonunda 150.7 milyar liraya yükseldiğini söyledi. Takipteki alacakların nakdi kredilere oranının da yüzde 3.87’den 2019 yılında yüzde 5.36’ya yükseldiğini ifade eden Kalaycı, “Burada dikkat çeken, kamu bankaları burada olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Takibe düşen kredi oranı kamu bankalarında yüzde 3.55, yerli özel bankalarda yüzde 6.54, yabancı bankalarda yüzde 7.06 düzeyinde. KOBİ kredilerinde ise yüzde 10.14 düzeyinde” dedi.

[old_news_related_template title="Gözler sicil affı ve borç yapılandırmasında" desc="Hükümetin sinyallerini verdiği sicil affı ve borç yapılandırması yönündeki çalışmalarda sona gelindiği ifade ediliyor. Muhaletefin sicil affına ilişkin geçmiş dönemde hazırladığı beş kanun teklifi vardı. Uzmanlar, olası bir yapılandırma düzenlemesinin, 2019 yılı borçlarını da kapsaması ancak bunun için de Mart beyanname döneminden önce yasanın çıkarılıp, ikincil düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini bildiriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/10/iecrop/para-shutter-3_16_9_1581313709.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sicil-affi-ve-borc-yapilandirmasinda-sona-dogru-5615964/"]

[old_news_related_template title="Ticaret Bakanı: Sicil affını tekrar gündeme getiririz" desc="Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan binlerce esnafı ilgilendiren sicil affının tekrar gündeme getirileceğini söyledi. Haziran 2019, itibariyle takipteki kredilerin brüt tutarı 116 milyar TL'ye çıktı. Türkiye'de kara listeye giren, temerrüde düşen ve icralık olan 12 milyon 500 bin kişi bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/09/iecrop/shutterstock_1011179674-1_16_9_1573282349.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ticaret-bakani-sicil-affini-tekrar-gundeme-getiririz-5440298/"]