Tiktok’un ABD operasyonlarını satın almayı düşünen Microsoft, başkan Trump’ın uygulamayı yasaklayacağına yönelik beyanatlarının ardından Çinli Bytedance ile görüşmeleri durdurdu.

Wall Street Journal’da yer alan habere göre Microsoft yetkilileri Çin tarafına Beyaz Saray’ın uygulama hakkındaki görüşünün netleşmesini beklediklerini bildirdi.

Anlaşma hakkında bilgi sahibi olan bir kaynağın aktardığına göre TikTok üzerindeki baskıdan kurtulmak için önümüzdeki üç yıl içinde ABD’de 10 bin kişiye istihdam sağlamayı planlıyordu. Uygulamanın sahibi ByteDance firmasının kurucusu Zhang Yiming de elindeki hisseleri satmaya hazırdı.

TRUMP: YASAKLAYACAĞIZ


Trump'ın ise uygulamanın ABD’li bir şirkete satılmasından ziyade yasaklanması konusunda görüş belirtmesi şimdilik görüşmelerin donmasına neden oldu.

Beyaz Saray’da TikTok’un yasaklanması veya satışı üzerine farklı görüşler olduğu ileri sürülüyor. ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun uygulamanın Microsoft’a satışı yönünde görüş belirttikleri bildiriliyor.

Başkan’ın ticaret danışmanı Peter Navarro’nun ise TikTok’un yasaklanması yönünde Trump’a tavsiyede bulunduğu ifade ediliyor. ABD yönetimi TikTok’u casus bir yazılım olarak görüyor ve vatandaşların cep telefonlarında bulunan bilgiler dahil olmak üzere pek çok kişisel veriyi doğrudan Çin hükümetine ilettiğini savunuyor.



[old_news_related_template title="Trump: TikTok'u yasaklayacağız" desc="ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya uygulaması TikTok'u yasaklayacaklarını açıkladı. Çin merkezli ByteDance firmasına ait olan ve ABD'de 80 milyon kişi tarafından aktif olarak kullanılan kısa video uygulaması, ABD'nin Çin'e karşı başlattığı 'ekonomik savaşta' öne çıkan son başlık olmuştu. ABD, TikTok'un ABD'li bir firmaya satışı için Çinli şirkete baskı yapıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/01/iecrop/trump-reuters-1_16_9_1596261981.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/trump-tiktoku-yasaklayacagiz-5964149/"]

[old_news_related_template title="TikTok’ta aslında ne oluyor?" desc="Dünyada 2 milyar kez indirilen Türkiye'de yaklaşık 30 milyon kullanıcısı olan TikTok'un başı soruşturmalarla dertte. Son aylarda ters mühendislik yapılarak ortaya çıkan bilgilere göre kullanıcıların tüm kişisel verilerini çaldığı iddia edilen uygulama, farklı ülkelerde farklı gerekçelerle soruşturuluyor. Cep telefonlarına gelen SMS'ler ile TikTok'ta içerik silinip yüklenebildiği ortaya çıkarken firma kişisel verilere saygılı olduğunu ve gerekli çalışmaları yaptığını anlatıyor. İngiltere ve Hollanda çocukları korumak için TikTok üzerine soruşturma açarken Avrupa Birliği uygulama üzerinde sert yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Türkiye de bu hafta kişisel verilerin ihlali gerekçesi ile TikTok hakkında inceleme başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/04/iecrop/tiktok-depo_16_9_1593850482.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/tiktokta-aslinda-ne-oluyor-5910534/"]