Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada cuma günü (yarın) çok önemli bir müjde vereceğini söyledi. Erdoğan'ın açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Borsa İstanbul'da enerji şirketlerinin hisselerinde sert yükselişler yaşandı, kur gerilemeye başladı.

Enerji hisselerinde yaşanan bu yükseliş müjdenin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kaynaklarıyla mı ilgili olduğunu akıllara getirirken Bloomberg haber ajansında Çağan Koç, Selcan Hacaoğlu ve Aslı Kandemir imzalı, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde Karadeniz'de doğalgaz bulunduğu ifade edildi.

DOĞU AKDENİZ OLABİLİR Mİ?


Bu haberi takip eden dakikalarda Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Trakya açıklarındaki Tuna-1 havzası ve Kıyıköy'de doğalgaz bulunduğunu yazdı. Reuters'ta yer alan haberde ise konuşan iki kaynak Akdeniz dahil hidrokarbon araması yapan üç geminin çalışmalarından umut verici sonuçlar geldiğini vurguladı. Küçük bir ihtimal de olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın vereceği 'müjde'nin Doğu Akdeniz sahasıyla da ilgili olabileceği de ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fatih Sondaj Gemisi'ni 29 Mayıs tarihinde İstanbul'dan Karadeniz'e uğurlamıştı. Fotoğraf: Sözcü 

TÜRKİYE'NİN ENERJİYE NE KADAR İHTİYACI VAR?


TÜİK verilerine göre Türkiye 2019 yılında 41.2 milyar dolar enerji ithalatı gerçekleştirdi. Enerji, Türkiye'nin dış ticaretinde açık ara en çok açık verilen kalem oldu.

KARADENİZ'DE NASIL BİR ENERJİ POTANSİYELİ YATIYOR?


2014 yılında Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Jeofizik Mühendisleri Odası Enerji Sektörü Bilimsel Teknik Kurulu'nun hazırladığı Enerji ve Jeofizik raporuna göre Karadeniz'de 7-10 milyar varillik bir petrol potansiyeli var. Aynı zamanda zengin doğalgaz potansiyeli de olan bölgede 1970-2013 yılları arasında 4,6 milyar dolarlık arama çalışması gerçekleştirildi.

YABANCI ŞİRKETLER DE BÖLGEDE ARAMA GERÇEKLEŞTİRDİ


İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 2007 yılında hazırladığı 'Türkiye'de enerji ve geleceği' isimli raporda yer alan bilgilere göre Karadeniz'deki zengin enerji potansiyeli dünya devi şirketlerin de dikkatini çekti. Bölgede, BP-TPAO, Chevron-TPAO ve Petrobras-TPAO ortaklıkları arama faaliyetlerinde bulundu.

AKTÜRK: EXXON 15 YILDIR BULAMIYOR


Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, denizdeki doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine ilişkin sozcu.com.tr'ye değerlendirmelerde bulundu.

Petrol ve gaz projelerinin bugünden yarına geliştirilemeyeceğini, özellikle deniz projelerinin ayrı bir lig olduğunu belirten Aktürk, "Bu tür projelerde, arama faaliyeti sırasında elde edilen sismik veriler, bu verileri modelleyen Amerikan ve İngiliz şirketlerine gönderiliyor. Projenin geliştirilmesi süreci 8-10 yılı buluyor" dedi. Mevcut petrol ve gaz fiyatları ile nihai yatırım kararı vermenin zor olduğunu belirten Aktürk, ABD'li Exxon şirketinin Karadeniz'de 15 yıldır gaz aradığını ancak henüz sonuca ulaşamadığını söyledi.