Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararında bazı ürünlerin gümrük vergilerinde yüzde 5 ile 50 arasında artış yapıldı.

1 EKİM'DEN SONRA YÜZDE 20


Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, bazı ürünlerin ithalatında yerli üretimi destekleme amacıyla ek gümrük vergisi getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında, son dönemde satışlarında artış yaşanan oyun konsollarında da yüzde 50 ek gümrük vergisi uygulanacak.

30 Eylül 2020'ye kadar yüzde 50 olarak uygulanacak olan ek vergi, 1 Ekim 2020'den sonra ise yüzde 20 olacak.

NEDİM TÜRKMEN: FIRSATI GANİMET BİLMEK


Vergi alanında uzman Sözcü yazarı Nedim Türkmen oyun konsolu tüketimindeki artışa bağlı olarak gümrük vergisine zam gelmesini, "Fırsatı ganimet bilmek" olarak yorumladı.

TÜİK'E GÖRE ORTALAMA FİYAT: 2795 TL


Türkiye İstatistik Kurumu'na göre oyun konsolunun ortalama fiyatı 2795 TL. Türkiye’de satışa sunulan oyun konsollarından yüzde 20 ÖTV ve 18 KDV alınıyor. Sony'nin Kasım 2020'de satışa sunmayı planladığı yeni oyun konsolu Playstation 5 (PS5) Türkiye'ye geldiğinde yüzde 20'lik ilave gümrük vergisine tabi olmuş alacak. Ürünün fiyatının 6.000 TL'yi aşması bekleniyor.

[custom_content title="HANGİ ÜRÜNLERE EK VERGİ GETİRİLDİ?" desc="Tasarıya göre bir çok ürüne daha ek vergi getirildi. Buna göre, kauçuk iplikler, tutkallar, plastik plaka/levhalar, demir veya çelikten vidalar, plastik ve metal düğmeler, bazı kaynak telleri, kağıt kesme makinaları, hava perdeleri, transformatörler, redresörler, sesli işaret cihazları, kesintisiz güç kaynakları, hoparlörler, röleler, multimetreler, saatler, kronometreler, aydınlatma cihazları aksam ve parçaları, hidrolik presler, video konsolları, bayram ve karnaval eşyası, sirk eşyası, çıtçıtlar ve bunların aksamları, golf sopaları ve açık hava oyunlarına mahsus eşyaya ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı. Söz konusu ilave gümrük vergisi oranları ürünlere göre yüzde 5 ile yüzde 50 arasında değişecek."]

[old_news_related_template title="Devletin İstanbul'dan topladığı vergi yüzde 52.5 azaldı!" desc="Taşı toprağı altın olarak bilinen İstanbul'un çoğu karantinada geçen mart ayında devlete ödediği vergi yüzde 52 azaldı. Vergi ödemelerinde tarihi bir düşüş gerçekleşirken sigaradan (tütün ve tütün mamulleri) toplanan Özel Tüketim Vergisi'ndeki yüzde 52'lik artış dikkat çekti! Türkiye'de toplanan her 10 TL'lik verginin 4.4 TL'sini İstanbul ödüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/17/iecrop/depo-sozcu_16_9_1587120306.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/devletin-istanbuldan-topladigi-vergi-orani-yuzde-52-5-azaldi-5755022/"]