Bloomberg'ün haberine göre özel bankalar, hükümetten gelen eleştirilerden duydukları rahatsızlığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'e iletti.

14 Nisan’da telekonferans yoluyla yapılan toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, banka genel müdürleri ve BDDK Başkanı Akben katıldı. Bloomberg tarafından görülen toplantı notlarına göre, özel bankalar kendilerine yönelik eleştirilerin “morallerini bozduğunu” kaydetti.

Sektörde kamu-özel ayrımı yapılmamasını isteyen özel bankalar, "Kamu bankalarına verilen özel görevler var. Özel bankalar da yapılandırma, öteleme yapıyor ve kredi veriyor” şeklindeki görüşlerini paylaştı. Akben ise özel bankalara yönelik yüksek oranda şikayetler olduğunu, bunların azaltılması gerektiğini söyledi.

Bankalar, kredi talebinde düşüş olduğuna ve kamu bankalarının kredi koşullarını kolaylaştırmasının rekabeti engellediğine işaret etti.

Tutanaklara göre bankalar ayrıca, varlık kalitesinde ve sermaye üzerinde baskının artmaya başladığını, bu durumun yılın ikinci yarısında daha belirgin hale geleceğini bildirdi.

[old_news_related_template title="Kamu bankalarından rekor kredi artışı" desc="3-10 Nisan haftasında kamu bankalarının TL kredi hacmi (yeni açılan kredilerden kapatılan krediler çıkarılarak hesaplanıyor) 19,6 milyar TL'lik artışla haftalık bazda tüm zamanların rekorunu kırdı. Özel bankaların TL kredi hacmi ise bu dönemde 1,2 milyar TL azaldı. Hükümet cephesinden son günlerde üst üste özel bankaları eleştiren açıklamalar gelmişti. Özel bankalar, hükümet tarafından sık sık 'yeterli düzeyde yeni kredi vermediği' gerekçesiyle eleştiriliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/16/iecrop/para-ic-depo_16_9_1587037578.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kamu-bankalarindan-rekor-kredi-artisi-5752770/"]