Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulların açılma tarihi ile ilgili açıklamalarının ardından özel okul piyasası hareketlendi. Eğitim öğretim dönemini iş günlerine bölerek, yüz yüze eğitim olduğu günler tam fiyat, online eğitim olduğu günleri yarım fiyat ücretlendirme yapacaklarını duyuran özel okullar velilerin tepkisini çekti.

16 Mart-19 Haziran arasında yüz yüze eğitim ücreti ödemelerine rağmen online eğitim aldıklarını belirten veliler, telafi eğitimi istiyor ancak Türkiye’deki köklü eğitim kurumları buna yanaşmıyor. Ücret iadesi isteyen veliler ile özel okul yetkililerinin haklarını hukukçulara sorduk. İşte velilerin izlemesi gereken yollar…

10 BİN TL ÜSTÜ MAHKEMEYE GİDECEK


28 Temmuz’da yürürlüğe giren son düzenlemeye göre tüketici hakem heyetlerinin görev sınırlarında kalan, 2020 yılı için değeri 10 bin 390 TL’ye kadar olan özel okul ücret uyuşmazlığı il ve ilçe hakem heyetlerinde çözümlenecek.

Bu rakamın üzerindeki ücret anlaşmazlıklarının çözümü için önce arabulucuya gidilecek. Arabulucu ücret uyuşmazlığını çözemezse tüketici mahkemesinde dava açılabilecek.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE TAM, ONLİNE EĞİTİMDE YARIM ÜCRET


Konu ile ilgili Sözcü’ye konuşan ve ismini açıklamak istemeyen bir özel okul velisi, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını sebebiyle okulların durumu netlik kazanmamıştır.

Özel okul velileri olarak hepimiz endişeliyiz çünkü uzaktan eğitim için,yüz yüze eğitime ödediğimiz ücretlerle çocukları özel okula göndermek istemiyoruz.

Çünkü ekonomik şartlar pandemi döneminde velileri de olumsuz etkiledi. Biz özel okulların iş günü için fiyat belirlemesini yüz yüze saatler için tam fiyat online eğitim saatleri için iş günü fiyatının yarısı olacak şekilde bir uygulamaya gitmelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu

AĞAOĞLU: AYIPLI HİZMETE GİRER


Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da velilerin izlemesi gereken yolları Sözcü’ye anlattı:

“Özel okullar online eğitim masraflarının da yüksek olduğundan şikayetçi. Yüz yüze eğitimler elbette daha faydalı ancak uzaktan eğitimlerde çocuklar tam anlamıyla adapte olamadılar. Özel okullar da vaat ettikleri telafi eğitimlerini yapmaya yanaşmıyorlar.

Tüketici Kanunu madde 13’te, ‘Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir’ deniliyor. Burada önceden öngörülemeyen bir küresel salgın nedeniyle eğitimde aksamalar yaşandı ve hizmet ayıplı hale geldi.

Peki, bu durumda veliler tazminat isteyemez mi? Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği madde 56’ya göre, ‘Öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında öğretim yılı başlamadan sınavla öğrenci alan resmî okulların 9'uncu sınıflarına kayıt yaptırdığını belgelendirenler hariç, okuldan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir.

Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir’ ifadeleri yer alıyor.

Bu durumda da yüzde 10’luk tazminat velilerden talep edilemez. Geçtiğimiz 3 ay içinde de velilere telafi eğitim vadedildi ancak uygulanmaması da eğitim öğretim hizmetini ayıplı hale getirir ve velilerin de Tüketici Kanunu madde 11’de yer alan ayıp oranında bedel indirimi isteme hakkı doğar."

VELİLER ÖZEL OKULLARIN KÂR ORTAĞI DEĞİL


Süreçte özel okulların gider kalemlerinin (elektrik, su, temizlik, doğalgaz vb.) azaldığını da kaydeden Ağaoğlu, “Devlet bu süreçte özel okul çalışanlarına kısa çalışma ödeneği sağladı. Vergi ve SGK primlerini faizsiz olarak öteledi, kamu bankalarından destek kredileri kullandırttı.

Kiracı olan özel okullar mücbir sebep nedeniyle kiralarını ödemekten muaf tutuldu. Tüm bunlar olurken unutulmamalıdır ki veliler özel okulların ortağı değil. Kazandıklarında nasıl velilere pay edilmiyorsa zarara uğradıklarında da bunu velilerden karşılama yolunu gitmemelidirler” şeklinde konuştu.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ'NE BAŞVURSUNLAR


Mart-haziran aylarında telafi eğitim yapılmadığı için son 3 aya ait ücret, servis ve yemek bedellerinin iade edilmesi gerektiğine dikkat çeken Ağaoğlu, “Veliler, ikametlerinin olduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilirler. Bu süreçte 10 bin 390 liraya kadar alacakları talep edilebilir. Daha fazlası için de veliler arabulucuya başvurabilir ya da Tüketici Mahkemesi’ne harç ödemeden dava açabilir” ifadesinde bulundu.

MEB DENGE UNSURU GÖZETMELİ


Anaokulu velilerinin de haksızlığa uğradıklarını kaydeden Ağaoğlu, “Anne babalar tüm gün için ücret ödediler ancak 40 dakikalık bir online eğitim gördüler. Anaokulu çağındaki çocuğu 40 dakika ekran başında oturtmanız çok zor. Ebeveynler tam gün ücret vermelerine rağmen 40 dakika eğitim aldılar. Bu süreçte MEB’in bir denge unsuru gözetmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.